wtorek, 4 grudnia 2012

Cynamonowo-miodowe muffinki z dodatkiem jabłka


To już zdecydowany czas na grudniowe, świąteczne zapachy i łakocie! :) Co powiecie zatem na błyskawiczne muffinki cynamonowo-miodowe z drobnymi kawałeczkami jabłka? Mi bardzo przypadły do gustu i wiem, że w tym miesiącu często pojawią się tuż obok filiżanki z ulubioną herbatą, a unoszący się zapach cynamonu będzie przypominał mi o zbliżających się wielkimi krokami świętach. Zachęcam do spróbowania :)


Składniki na 12 muffinek: 

100 g masła
1 duże jajko
1/2 szklanki miodu
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g do ciasta i 8 g do jabłka)
1/2 szklanki mleka
2 jabłka 

Jabłka pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnuszka, dodać pół łyżeczki cynamonu oraz pół opakowania cukru wanilinowego, dusić na małym ogniu przez kilka minut. 

Wszystkie suche składniki przesiać do jednej miski. Masło utrzeć z miodem, następnie dodać jajko - zmiksować ponownie. Dodać suche składniki i połączyć całość łyżką, wlać mleko - wymieszać do połączenia składników. Ciasto nakładać do papilotek warstwami - ciasto, drobno posiekane jabłuszka, ciasto (rozłożyć proporcje tak, by pokryć ok. 3/4 papilotki).  Piec przez ok. 20-25 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Faktycznie bardzo zimowe... A sniezna dekoracja urocza!

    OdpowiedzUsuń
  2. zima w takim słodkim wydaniu bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  3. jak pięknie przyprószone śniegiem!!

    OdpowiedzUsuń
  4. to moje ulubione muffinkowe smaki! a jak pięknie je udekorowałaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze zdjęcia! I piękne mają te małe gwiazdeczki ozdobne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Blog Award więcej na: czekoladaconchili.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Uroczo wyglądają z tymi gwiazdkami. Aż czuć nadchodzące święta:)

    pozdrawiam

    Malwina

    OdpowiedzUsuń
  8. Och,jakie piękne!!! Mam nadzieję, że mi również takie wyjdą. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam... :-) pyszne!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. można pominąć miód?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)