Chociaż przez chwilę musiałam odetchnąć od świątecznych wypieków w myśl zasady co za dużo, to niezdrowo :) Postanowiłam tym razem "utkać z czekolady" proste ciasteczka. Wyglądem przypominają mi te oferowane przez popularne sieciowe kawiarnie. Do gorącej herbaty, aromatycznej kawy, słodkiej czekolady czy zimnego mleka - jak znalazł!
Składniki na ok. 25 dużych ciasteczek:
2 1/3 szklanki mąki
200 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g czekolady mlecznej
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie czekoladowych groszków (bądź drobne kawałki czekolady)
Mleko wlać do miseczki, dodać połamaną w kostki czekoladę - roztopić nad kąpielą wodną. Mąkę przesiać, dodać do niej sodę i wymieszać całość. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko, ostudzoną czekoladę, kakao i aromat waniliowy - zmiksować. Stopniowo dodać do masy mąkę z wymieszaną wcześniej sodą i całość wymieszać już drewnianą łyżką. Na samym końcu wsypać czekoladowe groszki i ponownie wymieszać. Na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, uformować płaskie ciasteczka, pamiętając o zachowaniu odpowiednich odstępów. Piec ok. 10-12 min. w 200 stopniach. Gotowe! :)
Takie czekoladowe ciasteczka lubię pod każdą postacią. :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ich smak...:)
OdpowiedzUsuńdziś była próba nr 1 pieczenia tych ciasteczek i wyszły bardzo smaczyście :) także polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSą bardzo dobre. Trzeba tylko pamiętać o dużych odstępach na blaszce bo troszkę się rozlewają:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam właśnie ciasteczka i ich zdjęcie jest na moim blogu! Dziękuję za Twój cudowny przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakują! :) Pozdrawiam serdecznie ;)
UsuńCzy można dodać zamiast mlecznej ciemną czekoladę
UsuńJeśli lubisz, pewnie :)
UsuńW piątek je robię napisze jak wyszły:)
OdpowiedzUsuń