Składniki na ciasto (na formę 22 cm):
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady (według mnie wystarczy 200 g)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
180 ml wody
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g kakao
250 g cukru (bądź mniej wedle uznania)
4 jajka
120 ml maślanki (lub kefiru, jogurtu naturalnego)
2 łyżki oleju
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
60 g śmietany kremówki
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy połamaną w kostki czekoladę, masło i kawę. Całość roztapiamy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Następnie wlewamy jajka roztrzepane z maślanką i olejem i całość stopniowo wyrabiamy łyżką. Na koniec dodajemy wcześniej ostudzoną masę z czekoladą i mieszamy. Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 minut w temp. 160 stopni (należy sprawdzać stan ciasta patyczkiem - powinien być delikatnie wilgotny), a następnie studzimy.
Składniki na polewę umieszczamy w metalowej miseczce i roztapiamy nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto. Gotowe! :)
źródło: Rosalba Gioffre "Czekolada. Nowa harmonia smaku"
źródło: Rosalba Gioffre "Czekolada. Nowa harmonia smaku"
Ja robię bardzo podobne jako baza do tortów - wszyscy zawsze uznają, że sprawdza się lepiej, niż biszkopt. :D
OdpowiedzUsuńHm, coś w tym jest, bo mi też w wersji z kremem bardzo przypadło do gustu :)
Usuńmuszę wypróbować, uwielbiam gorzką czekoladę! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałeczek! strasznie kusi tą swoją czekoladowością :P
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, ale w trochę innej wersji, bo z bitą śmietaną. Twoje wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńOjej ale czekoladowa rozpusta :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto ;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam czekoladę! na pewno zrobię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszności <3
OdpowiedzUsuńWow..ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńMmm ... już wiem co sobie upiekę w nagrodę na zakończenie sesji :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie: ale-pycha.blogspot.com
Tyyyle czekolady - musi być boskie!
OdpowiedzUsuńale świetnie wygląda, od razu mam ochotę na czekoladę:D:D
OdpowiedzUsuńWygląda BARDZO zachęcająco. Znam wielu czekoladoholików, więc ten przepis na 100% trafi w najbliższym czasie do mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńhttp://un-mundo-que-huele-al-chocolate.crazylife.pl/
a czy mozna jakos zstapic tabliczki czekolady ? kakao i mleko czy coś podobnego zamiast ? :) pozdrawiam swietny blog :)
OdpowiedzUsuńLepsza czekolada mleczna czy gorzka?
OdpowiedzUsuńGorzka będzie najlepsza ;)
UsuńWitam. Czy to ciasto jest z tych wilgotnych? :) Szukam mocno czekoladowego i wilgotnego :)
OdpowiedzUsuńJeśli wyciągnie się ciasto w odpowiednim momencie z piekarnika (tak jak pisałam w przepisie) to jak najbardziej tak ;)
UsuńDzisiaj skusiłam się żeby zrobić ciasto z Twojego przepisu:) I... jest boskie!!!! :D Uwielbiam ciasta z gorzkiej czekolady a ten przepis jest wspaniały:) Zdecydowanie POLECAM! I jeśli ktoś ma wątpliwości czy się na nie zdecydować to uwierzcie z pierwszym kęsem rozpłyną się jak ciasto w Waszych ustach ;) Cieszę się bardzo, że znalazłam Twój blog ponieważ uważam że jest świetny. Dziękuję i pozdrawiam:) Niech moc czekolady będzie z Tobą :D
OdpowiedzUsuń