wtorek, 15 stycznia 2013

Walentynkowy sernik z malinami na czekoladowym spodzie


Perfekcyjnie gładki, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej, pyszny w smaku, na czekoladowym spodzie, z dekoracyjnym musem malinowym - sernik idealny? Myślę, że można go do takiego grona zaliczyć :) W wersji walentynkowej z serduszkami z musu, które robi się jednym ruchem :) Niezastąpiony przepis z Kwestii Smaku z niewielkimi zmianami. Gorąco polecam! :)




Składniki na czekoladowy spód brownie (tortownica o średnicy 25 cm):

 65 g ciemnej czekolady
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
40 g mąki

Składniki na masę serową:

1 kg tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie (lub 500 g sera i 500 g serka mascarpone)
3 łyżki mąki ziemniaczanej bądź pszennej
1 1/2 szklanki cukru
5 jajek
1/3 szklanki śmietany 36 proc. lub 30 proc.
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na mus malinowy:

150 g malin (opcjonalnie ok. 15 łyżeczek konfitury malinowej)
2 łyżki cukru

Do wykonania sernika potrzebna będzie nam szczelna forma o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą, kilka kawałków folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz oraz duża, szczelna blacha, do której wlejemy wodę, a następnie włożymy naszą formę z sernikiem. Pamietajmy, by wszystkie składniki, potrzebne do wykonania sernika, były w temperaturze pokojowej.

Maliny zmiksować, a następnie przetrzeć przez sitko. Do malin dodać cukier i wymieszać. Jeżeli używamy konfitury malinowej również możemy w ten sposób pozbyć się pestek.

Wstawiamy wodę w czajniku - w niej będzie piekł się nasz sernik. Tortownicę od zewnątrz zabezpieczamy folią aluminiową. Wewnątrz smarujemy z kolei masłem. 

Czekoladę łamiemy w kostki i rostapiamy nad kąpielą wodną. Odstawiamy do ostygnięcia, jednak nie całkowitego (czekolada ma być lekko ciepła). Mąkę przesiewamy. Masło z kolei ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy, a w drugiej miseczce ubijamy jajko na pianę. Tak przygotowane składniki łączymy delikatnie łyżką bądź szpatułką - najpierw utarte masło z czekoladą, następnie dodajemy mąkę,  a na końcu ubite jajko. Całość przekładamy do tortownicy - spód pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 6 minut. Wyciągamy i zajmujemy się przygotowanie masy serowej.

Do miski wkładamy ser twarogowy, dodajemy mąkę i ucieramy mikserem delikatnie na małych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy cukier, miksując dalej, starając się jednak nie napowietrzać masy. Wbijamy kolejno jajka, miksując delikatnie po każdym dodaniu przez 15-30 sekund. Dodajemy na koniec śmietanę i ekstrakt z wanilii. 

Masę serową przekładamy na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy powierzchnię. Mus malinowy przekładamy do szprycy i staramy się wykonać na cieście w dość równych odstępach okręgi. Tworzymy z nich tzw. "ślimaka". Im bliżej środka, tym nasze okręgi mogą się zmniejszać. Bierzemy wykałaczkę i jednym ruchem, zaczynając od środka, przeciągamy po środkach okregów. Powinny w ten sposób utworzyć się serduszka :) 

Tortownicę z sernikiem, zabezpieczoną szczelnie kilkoma kawałkami folii aluminiowej, wkładamy do większej blaszki i wstawiamy do piekarnika. Zalewamy wcześniej przygotowaną, wrzącą wodą (do połowy wysokości tortownicy) i zamykamy piekarnik, nagrzany do temperatury 175 stopni. Najpierw pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu, cieprliwie studzimy sernik - najpierw przez 15 minut w zamkniętym jeszcze, wyłączonym piekarniku, a następnie przez kolejne 15 minut stopniowo uchylając drzwiczki. Po tym czasie wyciągamy sernik i całkowicie studzimy. Zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy nasze ciasto do lodówki na minimum 8 godzin. Kroimy ostrym norzem, najlepiej zanurzanym na chwilę we wrzątku.

Uff, gotowe! :) 

źródło: Kwestia Smaku



28 komentarzy:

  1. jejku, ta dekoracja jest piękna, taka delikatna <3

    OdpowiedzUsuń
  2. cudny,koniecznie muszę upiec!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale mógł być lepszy ;)

      Usuń
  4. Będzie idealny dla mojego chłopaka na walentynki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale :) U mnie na blogu trwa właśnie konkurs walentynkowy, z takim przepisem masz duże szanse :) Może konkurs Cię zainteresuje, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przesliczny !! koniecznie musze zrobic te sernik na walentynki !!

    OdpowiedzUsuń
  7. kusząco wygląda;) choć z brakiem umiejętności mój na pewno taki by nie wyszedł..

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowny, a te malinowe serduszka - super! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda obłędnie!! przepis daję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały! Muszę kiedyś go zrobić! Koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jest piękny i pewnie smakuje również świetnie, może zrobić od razu dwie porcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jest bardzo sycący :) Ale jak wolisz :)

      Usuń
  12. Jeny, wygląda szałowo! Jak Ty to zrobiłaś, że ten wzór taki idealny...? Ja tak nie umiem, buu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest idealny :) Ale to prosta dekoracja - kropka obok kropki, tworzymy ślimaka i przeciągamy jednym ruchem wykałaczką :) Nie może nie wyjść :)

      Usuń
  13. Absolutnie cudowny sernik!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. pomysł z serduchami bardzo fajny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Myślisz że mogę zastąpić maliny kajmakiem? Czy dodać go po wyjęciu z piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, można zastąpić. Dodałabym kajmak na wierzch po upieczeniu tak jak tu: http://www.czekolada-utkane.pl/2014/03/sernik-kajmakowy-krowkowy.html

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)