sobota, 9 marca 2013

Cytrynowe babeczki z dwukolorowym kremem cytrynowym


Jeżeli planujecie podczas zbliżających się świąt upiec jakieś babeczki, myślę, że powinniście rozważyć moją dzisiejszą propozycję :) Są naprawdę pyszne! :) Dodatkowo żółto-biały krem wygląda niezwykle wiosennie i lekko (choć to złudzenie - kalorii trochę w sobie ma ;)). W wersji wielkanocnej na szczycie babeczek możecie ułożyć np. po jednym czekoladowym jajeczku :) Mocno zachęcam do spróbowania :)



Składniki na 12 babeczek:

1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki skórki z cytryny

Składniki na krem cytrynowy:

250 g mascarpone
1 szklanka śmietany 30 proc.
4 łyżki lemon curd (albo więcej, jeśli wolicie bardziej intensywny smak)
Żółty barwnik (opcjonalnie)

Oraz:

Kilka żółtych galaretek w cukrze bądź żelków np. w kształcie cytryn (opcjonalnie)


Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Do mleka dodajemy sok i skórkę z cytryny. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Dodajemy potem na przemian mąkę z mlekiem, wymieszanym z sokiem i skórką z cytryny, do momentu wykorzystania składników. Masę przelawamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, i pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.

Zajmujemy się przygotowaniem kremu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy następnie partiami mascarpone, a na sam koniec lemon curd - wszystko delikatnie miksujemy do połączenia. Masę możemy zabarwić na żółty kolor - ja połowę masy zabarwiłam na żółto, a resztę pozostawiłam białą. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy całkowicie ostudzone babeczki (dwukolorowy krem uzyskamy, gdy do rękawa w pozycji poziomej nałożymy żółty krem z lewej strony, a biały z prawej). Na ich szczycie można na koniec ułożyć kawałki żółtych galaretek w cukrze bądź żelków. Smacznego! :)

33 komentarze:

  1. Przepięknie się prezentują! Słodkie "maleństwa";)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, ale pięknie i pysznie! *_*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie i elegancko. Dla mnie pierwsza klasa bo uwielbiam cytrynowy smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo pięknie takie małe delikatne aż szkoda jeść :)
    Pozdrawiam wczoraj również robiłam babeczki tylko czekoladowe ze skórką pomarańczy

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają przepysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają obłędnie i tak pewnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, smakują :) A właściwie smakowały, bo pozostały już po nich tylko zdjęcia ;)

      Usuń
  7. Paulino, są czarujące! Poproszę jedną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie ;) Gdybym tylko mogła, to z chęcią bym poczęstowała ;))

      Usuń
  8. wow, wyglądają tak pysznie i orzeźwiająco!
    po prostu rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję wszystkim za tak miłe słowa! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. śliczne :) na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają uroczo - już dodaję do listy pt. "koniecznie zrobić" :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję raz jeszcze za te wszystkie miłe słowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. pięknie udekorowane!Dziękujemy za dodanie zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają prześlicznie, podobają mi się ogromnie! No i cytrynowe smaki - moje ulubione... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Możesz mi powiedzieć, czy taki krem moge otrzymać bez dodatku śmietany 30%? Czy możliwe jest rozrzedzenie serka np. mlekiem czy śmietanką 12 bądź 18%? Staram się, aby było to mniej kaloryczne :p Z góry dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to dobry pomysł :) Spróbowałabym dodawać stopniowo po łyżce śmietany do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji, nadającej się do wyciskania przez rękaw cukierniczy. Trzeba też pamiętać o tym, że w konsekwencji kremu wyjdzie mniej. Często, by "odchudzić" nieco babeczki kremy wykonuje się np. na bazie serka Philadelphia :)

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie. :)

      W tej chwili przyszło mi na myśl, czy moze zamiast śmietany moznaby użyc snieżki np. na wodę? Myślisz, że zdałoby to egzamin?:)

      Usuń
    3. To raczej zły pomysł, pozostałabym przy dodatku śmietany :)

      Usuń
    4. Idąc śladami mojej buntowniczej natury dodałam śnieżki :D I wyszły przepyszne! :D

      Usuń
    5. Cieszę się niesamowicie! :) Warto w kuchni eksperymentować i ufać jednak swoim przeczuciom :)

      Usuń
  16. Śliczne te babeczki i super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczne te babeczki i super zdjęcia na blogu!

    OdpowiedzUsuń
  18. Paulina, muszę zrobić babeczki, które wytrwają w temperaturze pokojowej kilka godzin. Czy ten krem mi nie spłynie? Będę wdzięczna za podpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że nie testowałam wytrzymałości tego kremu, ale raczej kremy na bazie masła (choć mniej smaczne) są dużo trwalsze. Tu mamy jeszcze dodatkowo sporo słodkiej śmietanki...

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)