sobota, 16 marca 2013

Szybka i prosta babka cytrynowa


Co kojarzy mi się z Wielkanocą? Babki! :) Chyba wówczas smakują najlepiej :) Myślałam jednak, że po przygotowaniu tej cytrynowej, tylko ja będę delektować się jej smakiem z racji tego, że moja druga połówka nie lubi tego typu wypieków, tłumacząc, że to "samo suche ciasto". "Tyyy, dobreeee! I nawet nie suche" - rozległ się jednak zaskakujący głos zachwytu po skosztowaniu pierwszego kawałka :) A mawiają, że to kobieta zmienną jest... :)


Składniki na babkę:

220 g roztopionego masła
2 jajka
330 g drobnego cukru do wypieków
120 g śmietany
60 ml soku z cytryny
2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lukier cytrynowy:

320 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
żółty barwnik (opcjonalnie)

Masło, cukier, jajka, śmietanę, sok i skórkę z cytryny umieszamy w jednej misce i ucieramy mikserem. Dodajemy następnie przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy do formy na babkę, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika zostawić ją na 10 minut, a po upłynięciu tego czasu wyjąć z formy i całkowicie ostudzić. Przygotować lukier - cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i wodę. Wymieszać całość do uzyskania gładkiej konsystencji, można dodać też odrobinę żółtego barwnika. Gdyby lukier był zbyt gęsty - dodać więcej wody bądź soku z cytryny. Polać ciasto. Gotowe! :)

źródło: klik


12 komentarzy:

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)