środa, 17 kwietnia 2013

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami


Czasami nadchodzi taka chwila, gdy ma się ochotę na coś niezwykle prostego, klasycznego, niezbyt wyrafinowanego. Takie bez wątpienia jest ciasto jogurtowe z owocami - świetny dodatek do porannej herbaty. Choć przygotowuje się je niezwykle szybko, może czasem przysporzyć problemów w postaci efektownego zakalca. Ważne jest, według mnie, by użyte składniki były w teperaturze pokojowej, następnie, by zostały wymieszane delikatnie łyżką (niczym ciasto na muffinki), a owoce dokładnie odsączone. Mi się udało - zakalca brak :)


Składniki
(użyłam tortownicy 22 cm, bo chciałam, by było wysokie,
jednak polecam upiec je w formie 25 cm x 35 cm):

4 jajka 
1 szklanka jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
3 szklanki mąki (dałam nieco mniej - ok. 2 1/2, zapewne zależne jest to od gęstości użytego jogurtu)
1 szklanka cukru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 puszka brzoskwiń w syropie

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce łączymy składniki mokre - jajka, jogurt naturalny i olej. Zawartości obu misek łączymy delikatnie łyżką (nie mikserem!). Przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na szczycie ukladamy pokrojone na kawałki brzoskwinie (dobrze odsączone z syropu). Ciasto wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 190 stopni. W tortownicy 22 cm piekłam ciasto ok. 55 min. W formie 25 cm x 35 cm czas zalecany to ok. 35 min. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasta, całość można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)

źródło: kulinarnespotkania.blogspot.com (z moimi zmianami)




39 komentarzy:

  1. Paulinko cudowne ciasto :))) uwielbiam brzoskwinie :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałek do popołudniowej herbatki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto niby zwykłe, ale tak niezwykle podane...

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczna falbanka z brzoskwiń! urzekła mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia;) Wygląda bardzo delikatnie, akurat na ta wiosenną porę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają ;) Faktycznie, ciacho idealne na wiosnę :)

      Usuń
  6. Kupiłaś mnie nim - jeśli tak samo dobrze smakuje, jak wygląda, to to musi być cudo, a nie ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Smak w zasadzie może być różny w zależności od użytych owoców :) Z brzoskwiniami wychodzi bardzo dobre :)

      Usuń
  7. ciasta jogurtowe zawsze są tak cudownie miękkie! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Co prawda, bez czekolady, ale i tak bym pożarła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosna w pełni, trzeba trochę odchudzić desery! :) Oczywiście żartuję, jutro robię, standardowo, coś mocno kalorycznego :D Tylko nie wiem jak moja sylwetka to wszystko wytrzyma :)

      Usuń
  9. Rewelacyjne ciasto przy tak minimalnych składnikach i niewielkim nakładzie pracy. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto wygląda obłędnie, od razu wzięłam się do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie dzisiaj naszła mnie ochota na zjedzenie takiego, Twoje wygląda jak z żurnala, moje właśnie się piecze...ciekawe co tym razem ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Super ciasto! Spróbowałam je dziś zrobić i wyszło idealnie! :D

    PS Uwielbiam Twojego bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekło się w małej tortownicy bez kawałka zakalca! I oczywiście jest pyszne :) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam, ms

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczne! A gdzie można kupić taki stojaczek pod ciasto? Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Patera dostępna jest tutaj: http://allegro.pl/matalowa-druciana-patera-na-ciasto-22-5-26-cm-i3232588229.html Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  15. Wygląda bosko! Jadłam dziś babeczki jogurtowe z bakaliami i wrzuciłam w google "ciasto jogurtowe" - na pewno zrobię wg Twojego przepisu. PS - Pozdrawienia z okolic Torunia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję, że będzie smakować :) Również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  16. wygląda niezwykle dostojnie :) i takie mało skomplikowane :) super!!

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciasto jest po prostu przepyszne !!! Najlepsze jogurtowe jakiekolwiek jadłam !!! Gorąco polecam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacja, świetne ciacho bez śladu zakalca! Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie robili ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajna modyfikacja z tym kokosem :) Bardzo się cieszę, że przepisy się sprawdzają :)

    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto z tego przepisu robiłam już kilka razy, jest przepyszne i błyskawicznie się robi :))))) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)! Mam pytanie czy można zastąpić brzoskwinię jakimś innym owocem? Jeśli tak, to jakim? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) Teraz trochę ciężko o wybór, ale w sezonie rabarbar czy śliwki też by się sprawdziły :) Zimą za to może skorzystać np. z gruszek?

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)