sobota, 6 kwietnia 2013

Tiramisu


Kto lubi tiramisu łapka w górę! No, no widzę sporo osób :) O przepis poprosiłam moją siostrę, która często przygotowuje tiramisu w domu. Istnieje wiele przeróżnych przepisów na ten włoski deser, tym razem jednak proponuję klasyczne zestawienie - biszkopty nasączone kawą z Amaretto, mascarpone, jajka i kakao. Innymi słowy - pyszności! :)


Składniki na 4 porcje:

500 g serka mascarpone
4 jajka 
6 łyżek cukru pudru
1 szklanka mocnej kawy (schłodzonej)
2 łyżki likieru Amaretto
1 duża paczka biszkoptów (najlepiej podłóżnych)
4 łyżki kakao

Jajka myjemy i sparzamy. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy starannie z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy mascarpone i miksujemy delikatnie do momentu, aż pozbędziemy się wszelkich grudek. W drugiej misce ubijamy dokładnie na sztywno białka, a następnie łączymy je delikatnie łyżką z masą z mascarpone i żółtkami. Biszkopty moczymy z dwóch stron w kawie połączonej z likierem Amaretto (krótko, by się nie połamały). Układamy biszkopty na dnie pucharków, następnie wykladamy część masy serowej, potem znów warstwa biszkoptów, nasączonych kawą z likierem i kolejna część masy. Pucharki zabezpieczamy folią i wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Przed podaniem posypujemy obficie kakao. Smacznego! :)


8 komentarzy:

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)