wtorek, 14 maja 2013

Pancakes z truskawkami i czekoladą


Kiedyś spróbowałam amerykańskich pancakesów, które miały w sobie chyba tonę proszku do pieczenia. Te takie nie są, nie szczypią w język :) To mój ulubiony przepis, który czasem modyfikuję, w zależności od zawartości mojej lodówki :) Lubię podawać je z truskawkami i czekoladą, świetne są też z miodem czy syropem klonowym. Polecam!

Składniki (na ponad 20 pancakesów):

2 jajka
2 szklanki mąki (przesianej)
2 szklanki maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła (roztopionego)
4 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki soli

Oraz:

Kilka truskawek
50 g czekolady (gorzka, mleczna, deserowa)
1/4 szklanki śmietany 36 proc.

Wszystkie składniki na pancakes misujemy do momentu uzyskania gładkiej, gęstej masy. Można poradzić sobie również bez miksera. Wówczas do jednej miski wsypujemy wymieszane składniki suche, do drugiej zaś mokre, a następnie łączymy zawartości obu misek łyżką.  Odstawiamy masę na ok. 15-30 minut, a następnie rozgrzewamy patelnię (bez oleju). Smażymy pancakesy z dwóch stron - na drugą stronę przewracamy w momencie, gdy boki będą już ścięte, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki. Należy przewracać je wkładając łopatkę pod spód energicznie - wtedy na pewno nie będziecie mieć jakichkolwiek problemów przy odwracaniu. Czekoladę i śmietanę umieszczamy w metalowej miseczce i roztapiamy nad kąpielą wodną. Pancakesy podajemy z truskawkami i polewamy czekoladą (lub innymi dodatkami, wg uznania). Smacznego! :)

Inspirowane: Kliknij




22 komentarze:

  1. Jakie równiutkie :) Uwielbiam takie placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne! Moje zawsze są dosyć "frywolne" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! :) Moje też nie są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie są idealne? Dla mnie idealne w każdym calu :) Świetny blog zostaję tu na stałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są, nie są! :) Dziękuję pięknie, proszę się rozgościć! :)

      Usuń
  5. wyglądają cudnie :) lubię takie na maślance :) chętnie wypróbuję przepis :P

    OdpowiedzUsuń
  6. co za piękne zdjęcia! ach, nic tylko oglądać.. a potem jeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mogłabym spytać, to jakim aparatem, lustrzanką, czy telefonem robisz tak cudne zdjęcia? Chodzi mi o model. :) Z góry dzięki. ;)))

      Usuń
  7. Wyglądają idealnie! Aż chce się wziąć z talerza.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciągle się zbieram do zrobienia pancakesów i może w końcu mi się uda, bo wyglądają bardzo apetycznie! Czy maślankę mogę zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można :) Gdy robiłam je kiedyś z jogurtem naturalnym to dodawałam jeszcze odrobinę mleka, by masa nie była zbyt gęsta :)

      Usuń
  9. Jakby w foremce były robione ! Cudeńko :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie puszyste pancakes, u mnie dziś na śniadanko z masłem orzechowym(crunchy,lidl), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię te na maślance :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj robiłam kiedyś, ale za dużo czuć było proszku do pieczenia i źle mi się je smażyło. Aczkolwiek na drugi dzień były dobre.. :) Twoje zachęciły mnie do ponowienia próby :D

    OdpowiedzUsuń
  13. tez nigdy nie lubilam smaku proszku.. ale ostatnio zatesknilam za tym charakterystycznym amerykanskim pieczeniem jezyka hehe;) jadnak dzis wyprobuje Twoj przepis, bo cudownie wygladaja i niech i tak smakuja:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie, jeżeli chodzi o wymieszanie wszystkich składników więc którymi składnikami będą te suche, jeśli to będzie jedna gęsta masa? Chcę zrobić niespodziankę dla rodziny, ale wolę się pierw upewnić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie mamy miksera, to potrzebujemy dwie miski. W jednej umieszczamy składniki mokre: jajka,maślankę i roztopione masło (mieszamy rózgą kuchenną), w drugiej suche: mąkę, proszek, cukier puder i sól (mieszamy łyżką). Potem do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia. Pozdrawiam! :)

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)