czwartek, 6 czerwca 2013

Eton mess


Dziś angielska klasyka, czyli połączenie słodkiej śmietanki z bezami i truskawkami :) Polecam, bo wykonanie tego deseru to kwestia kilku minut, a efekt jest naprawdę fantastyczny, choć wydaje się, że połączenie raptem trzech składników może trącić banałem :) Spróbujcie koniecznie, tym bardziej, że sezon na truskawki w końcu rozpoczął się na dobre :)


Składniki (na dwie duże porcje):

500 g truskawek
1 łyżeczka cukru
400 g śmietanki 36 proc.
4 duże bezy


Truskawki kroimy na ćwiartki, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy intensywnie (by puściły nieco soku) i odstawiamy. Bezy kruszymy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Można połączyć ją od razu z pokruszonymi bezami, ja wolę jednak układać wszystko warstwami. Do pucharków przekładamy kolejno śmietankę, pokruszone bezy, truskawki i tak do wykorzystania wszystkich składników. Górę deseru możemy ozdobić truskawkami, listkami mięty bądź kawałkami bez. Smacznego! :)


27 komentarzy:

  1. Pyszne, proste, kolorowe :) Zupełnie jak mój dzisiejszy obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, kolory zachwycają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia. Prosty i pięknie wyglądający deser. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hah! Już wiem czym zaspokoić nagłą ochotę na truskawki mojej drugiej połówki :) Wygląda pysznie ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna prezentacja i cudowny deser!!!!


    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny deser! Jutro taki zrobię na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności :) a zdjęcia tak piękne że aż Ci zazdroszczę talentu :P

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego deseru truskawkowego z bezami jeszcze nie jadłem aż mnie naszła chęć zrobienia podobnego jak zobaczyłem te śliczne zdjęcia - dzięki za przepis. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe połączenie smaków i kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. prześliczne! również je planuję ;) za klika postów ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Wam! :) Zdecydowanie zbytnio rozpieszczacie mnie tymi zachwytami ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jejku jejku, jakie cudne zdjęcia cudnego deseru!<3

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznie, zaraz biegnę po truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia :) Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie proste połączenia smaków są najpyszniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepiękne fotki, jestem pewna, że Twoje słodkości smakują równie wyśmienicie!!!!
    pozdrowienia,

    OdpowiedzUsuń
  18. To jest to czego mi dziś trzeba, planuję tylko połączyć kremówkę z mascarpone, może spróbowałby dodać jakiegoś likieru do kremu... próbował ktoś?
    Pozdrawiam,
    P.S. Przepiękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Myślę, że dodatek mascarpone i jakiegoś ulubionego likieru to dobry pomysł :) Kiedyś do takiej masy z mascarpone i kremówką dodawałam likier kokosowy :)

      Usuń
  19. Love the girlish colors / atmosphere you create at your photos ^^

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudne zdjęcia:D Można wiedzieć gdzie kupiłaś tackę i słomki? boskie są :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie pamiętam niestety gdzie kupiłam tackę, ale serduszka na niej malowałam sama :) Słomki można dostać np. na allegro :)

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)