czwartek, 20 czerwca 2013

Truskawkowe muffinki z białą czekoladą


Dawno nie było u mnie muffinek :) Myślałam o takich z kruszonką, jednak przyjdzie i czas na nie :) Dziś serwuję te z kawałkami soczystych truskawek i subtelnym dodatkiem białej czekolady. Z przepisu wychodzi więcej muffinek aniżeli klasycznie 12, myślę jednak, że może to i lepiej, bo znikają w tempie błyskawicznym! :) Świetna przekąska np. na letni piknik :)

Składniki (wyszło mi 6 muffinek standardowych i 5 większych,
więc w sumie wyjdzie z ciasta ok. 16 muffinek o klasycznej wielkości):

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 duże jajka (temp. pokojowa)
1 szklanka jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/3 szklanki pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek
50 g posiekanej białej czekolady 

Mąkę przesiewany, dodajemy proszek, cukier, sól i mieszamy. W drugiej misce łączymy składniki mokre - jajka, jogurt natualny, olej i ekstrakt. Zawartości obu misek łączymy łyżką. Na sam koniec dodajemy białą czekoladę i truskawki - całość delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do papilotek wyłożonych w formie do pieczenia muffinek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Pieczemy przez ok. 25 minut. Studzimy na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smaczego! :)

Inspirowane: Klik



16 komentarzy:

  1. Fajne, delikatne zdjęcia :-) Muszę sobie takie muffinki zrobić na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia - genialne, takie wiosenno letnie :D chyba upiekę te babeczki niedługo, są takie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna kompozycja smakowa :)
    Musiały być pyszne, a pytanie mam takie, czy te mufinki są z rodzaju tych bardziej zbitych i konkretnych , czy bardziej puszystych i lekkich? :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Są jak na mój gust bardziej konkretne, ale takie z reguły są muffinki w odróżnieniu od bardziej puszystych babeczek :)

      Usuń
    2. uhm ;) dziękuję więc musze poszukać babeczek ;)

      Usuń
  4. ale mi przypomniałaś o muffinach-wieki ich nie robiłam! Mmm.. zjadłabym teraz takie i to jeszcze masz w nich truskawki, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie też odkopałam formę do muffinek, bo już zakurzona gdzieś na dnie leżała ;) A przecież takie muffiny z owocami sezonowymi są pyszne! :)

      Usuń
    2. dokładnie! Klasyka pyszności;)

      Usuń
  5. Muffinkom nigdy nie odmawiam ;)
    Twoje prezentują się naprawdę wyśmienicie!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Ja również, a szczególnie tym z owocami albo czekoladą ;)

      Usuń
  6. Można czymś zastąpić truskawki? :)

    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować dodać inne owoce np. śliwki pokrojone na mniejsze kawałki lub inne aktualnie dostępne sezonowe owoce :)

      Usuń
  7. Fantastycznie wylądają te babeczki. Wspaniała kompozycja. www.kom-in.pl

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)