czwartek, 11 lipca 2013

Truskawkowo-bananowe muffinki z kruszonką


Te truskawkowo-bananowe muffinki z  kruszonką umilają mi ostatnio czas, który spędzam przy oglądaniu przeróżnych katalogów z wystrojem wnętrz. Choć mieszkanie jeszcze nie jest kupione, nie mogę się doczekać i planuję, co bym chciała mieć :) Przez to wszystko trochę ostatnio zaniedbuję bloga, ale obiecuję poprawę! :) W związku z tym, że truskawek coraz mniej, a wciąż mam na nie ochotę, postanowiłam upiec muffinki z kruszonką. Takie połączenie chodziło za mną od dłuższego czasu i muszę przyznać, że wyszły pyszne :)



Składniki (na 16 muffinek)*:

125 g roztopionego masła
3/4 szklanki śmietany 12 proc. (lub 18 proc.)
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka truskawek (pokrojonych na mniejsze kawałki)
1 duży, dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)

* w temperaturze pokojowej 

Składniki na kruszonkę:

8 łyżek mąki
3 łyżki masła
4 łyżki brązowego cukru 

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier biały i brązowy oraz szczyptę soli - mieszamy. W drugiej misce umieszczamy roztopione masło, śmietanę, jajka i ekstrakt z wanilii - łączymy całość łyżką. Zawartości obu misek łączymy mieszając do połączenia. Na sam koniec dodajemy owoce - rozgniecionego widelcem banana i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonych w formie na muffinki papilotek, pamiętając o zostawieniu miejsca na kruszonkę.

Mąkę na kruszonkę razem z cukrem wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie rozcieramy masło dłońmi, by utworzyć kruszonkę. Posypujemy nią muffinki, delikatnie dociskając. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Smacznego! :)


13 komentarzy:

  1. Super te muffinki, piękne się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. banan, truskawki i kruszonka(!) - mi tam do szczęścia już nic nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne muffinki, chętnie bym je zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne muffinki i super blog :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne zdjęcia, naprawdę bardzo dobre ujęcia i kolory!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają rewelacyjnie :) bardzo lubię połączenie bananów z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffiny mogłabym robić na okrągło :)
    Twoje wyglądają naprawdę wyśmienicie. Kradnę jedną!;)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można dodać truskawki mrożone pokruszone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać mrożone truskawki (najlepiej je wcześniej rozmrozić i pozbyć się zbędnej wody).

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)