wtorek, 20 sierpnia 2013

Najprostsze, szybkie ciasto ze śliwkami


Jeśli szukacie niezawodnego przepisu na ciasto ze śliwkami, to ten może się Wam przydać :) Jest proste, szybkie, śliwki nie opadają na dno blaszki (pamiętam, że będąc dzieckiem miałam czasem z tym problem, a powodem była zbyt rzadka konsystencja ciasta). Idealne do kawy i herbaty :) Przepis od przyszłej teściowej, więc po prostu musi być dobry! :)
 


 Składniki (użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm, 
jednak jeśli chcecie mieć niższe ciasto, można piec w nieco większej)*:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru 
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
7 łyżek śmietany 12 lub 18 proc.
12 łyżek oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 12 śliwek

* w temp. pokojowej



Mąkę przesiewamy i łączymy  z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii - delikatnie miksujemy. Odstawiamy misker. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu). Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)


26 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wyglądają te śliwki w cieście, kolor jest piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szukam właśnie idealnego przepisu na ciasto ze śliwkami :) chętnie wypróbuję tego przepisu, bo ciasto prezentuje się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności :) podobnie robi moja babcia :) muszę odnaleźć jej przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Paulina, piękne Twoje foty! Jutro zabieram się za to ciacho, zapowiada się pysznie:)
    pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, na pewno przepis będzie wypróbowany w mojej kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No jak od teściowej, to nie ma innej opcji, z góry dobry :) Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Upieklam udało się ciasto pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłem - tak jestem facetem - i udało się, jest piękne i bardzo smaczne (żona zazdrości że mi się udało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarz od mężczyzny zdarza się tak rzadko! :) Tym bardziej cieszę się, że ciasto smakuje ;)

      Usuń
  9. upiekłam to ciasto, wyrosło mi ogromne, bo trochę mniejszą formę miałam, ale jest przeeeepyyyyszneee! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Upiekłam i wyszedł mi twardy zakalec. Zrobiłam wszystko jak w przepisie i no i dałam jajka jak w przepisie, a nie same żółtka i chyba przez to nie wyszło :(

    OdpowiedzUsuń
  11. No właśnie jajka rozumiem jako całe czyli żółtko + białko, pierwszy raz coś chcę w kuchni zrobić ale coś ta puszysta masa nie bardzo chce się zrobić

    OdpowiedzUsuń
  12. W tym przepisie używa się całych jajek - bez problemu przy pomocy miksera powinny zwiększyć swoją objętość i stać się "puszyste" :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a gdzie masło lub margaryna

    OdpowiedzUsuń
  14. Na jaka blache sa te proporcje ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam o tym na samym początku przepisu :) Użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm.

      Usuń
  15. Mam 12 lat ;) ale uwielbiam piec, więc spróbowałam przepisu i wyszedł bardzo dobry. Smakuje całej rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. witam wlasnie pieke ciasto ze sliwkami w zasadzie mam juz sprawdzony przepis ale postanowilam sprobowac ten ,duzo pochwał ,mam tylko nadzieje ze sie uda bo pieke w wiekszej blaszce pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. właśnei upiekłam to ciasto, pięknie pachnie, śliwki się nie zatopiły w cieście :) jest pyszne i proste, mężowi bardzo smakuje bo ciasto samo w sobie nie jest słodkie, do tego lekko kwaskowate śliwki i posypane cukrem pudrem, czyli takie jak mój mąż najbardziej lubi :) nie przesłodzone i nie mulące :D
    dziękuję za przepis, naprawdę rewelacyjny, jako że śliwek mam jeszcze całą szufladę zamrożonych to będę je robiła teraz bardzo często :D

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam z mąki z pelnego przemiału i też pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super ciacho!!! Wstawiać do nagrzanego piekarnika (na ille)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze ciasta wstawiamy do nagrzanego piekarnika - w tym przypadku to 160 stopni.

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)