sobota, 10 sierpnia 2013

Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami


W związku z tym, że babcia dostarczyła mi solidne wiaderko borówki amerykańskiej, postanowiłam część wykorzystać do zrobienia tarty. Tę z kremem z białej czekolady robiłam już wielokrotnie, jednak nigdy jeszcze nie zdołałam jej sfotografować :) Błyskawiczna w przygotowaniu (jak to tarta), pyszna, a przy tym efektownie prezentuje się na stole. Słodycz kremu idealnie przełamują owoce (z malinami też smakuje wspaniale). Ta tarta to mój letni pewniak :)

Składniki (średnica 25 cm):

350 g mąki
70 g drobnego cukru do wypieków
200 g masła
1 jajko

Składniki na krem:

375 g mascarpone
250 g śmietanki 30 lub 36 proc.
150 g białej czekolady

Oraz:

ok. 2 szklanek borówki amerykańskiej

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy jajko i wszystko sprawnie zagniatamy, formując kulkę. Owijamy ją folią i wkładamy na ok. 45 min. do lodówki. Po upływie wskazanego czasu, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, oprószonej mąką i przenosimy na foremkę, odcinając niepotrzebne brzegi nożem lub wałkiem. Na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia, a następnie wysypujemy kulki ceramiczne bądź ryż albo fasolę, by obciążyć ciasto. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i wstępnie podpiekamy. Ściągamy papier do pieczenia z kulkami ceramicznymi bądź ryżem albo fasolą i pieczemy tartę jeszcze przez ok. 15 min. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Białą czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną bądź w mikrofalówce. Ostawiamy do ostygnięcia. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce. Miksujemy delikatnie do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Dodajemy ostudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy całość łyżką. Krem wykładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Na wierzchu układamy borówki. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, by krem odpowiednio stężał. Całość możemy opcjonalnie posypać dekoracyjnie cukrem pudrem lub przybrać listkami mięty. Gotowe!


10 komentarzy:

  1. Kurczę, musi być genialna, uwielbiam takie tarty! A do tego jeszcze to zdjęcie! Ktoś miał mnóstwo pracy, żeby te borówki tak pięknie ułożyć na wierzchu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Troszkę było z tymi borówkami pracy, bo średnica tarty była spora, ale dla mnie to sama przyjemność :)

      Usuń
  2. Ja też taką robię, tylko z jagodami:) Rodzinka ją uwielbia!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż szkoda zjeść chyba było? Piękne dzieło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie! ;) Nie aż tak bardzo szkoda, choć trochę się tych borówek na średnicy 25 cm naukładałam ;))

      Usuń
    2. Pamiątka w postaci ładnego zdjęcia pozostała:)

      Usuń
  4. Mmm była pyszna. Zwłaszcza krem jak był jeszcze ciepły;) heh. Jedyny blog, gdzie przepisy biorę w ciemno wiedząc że wyjdą:) dziś zabieram się za malinowa z kremem budyniowym.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznosci!!!! Najlepsza tarta na swiecie ❤️
    Mam pytanie - w jakim celu trzeba obciazyc kruche ciasto? Nie zrobilam tego, za to ponakluwalam je widelcem przed wlozeniem do piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obciążamy żeby boki tarty pozostały na swoim miejscu i spód się nie wybrzuszał :) Nakłuwanie też czasami się sprawdza :)

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)