czwartek, 19 września 2013

Szarlotka z kratką na kruchym cieście


Szarlotki z retro kratką mają w sobie tyle uroku :) Ze względu na ostatnio deszczową pogodę postanowiłam umilić sobie wieczór i takową przygotować. Dzięki warstwie musu z jabłek ciasto jest odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Myślę, że to nie jedyne ciasto z jabłkami (w zasadzie była już też we wrześniu tarta z różami z jabłek), które pojawi się na Czekoladą Utkane tej jesieni. Zbyt bardzo kocham takie wypieki o tej porze roku, by ich sobie i moim bliskim żałować ;)


Składniki na kruche ciasto (forma 20 cm):

150 g masła
250 g mąki
szczypta soli
70 g cukru pudru
1 duże żółtko 
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Oraz:

 5 dużych jabłek
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 małe jajko



Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy jajko i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody), formując kulkę. Przecinamy ciasto na pół. Owijamy każdą część folią i wkładamy na conajmniej 45 min. do lodówki. 

3 jabłka obieramy i kroimy na drobne kosteczki. Wkładamy do garnuszka. Dodajemy do jabłek 3 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody i 1/2 łyżeczki cynamonu. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany mus odstawiamy do częściowego ostygnięcia.

Jedną część ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy, oprószonej mąką - przenosimy na formę, odcinając niepotrzebne brzegi nożem lub wałkiem. Wkładamy do lodówki na czas wykonywania dalszych czynności. Pozostałe dwa jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Posypujemy je 1 łyżką brązowego cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu. 

Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy nożem cienkie paski, które posłużą nam do utworzenia efektownej kratki. 

Wyciągamy z lodówki formę z przygotowanym wcześniej spodem, nastepnie wykładamy mus z jabłek, a potem przygotowane wcześniej plasterki. Z pasków ciasta tworzymy z kolei kratkę, dociskając jej końce do brzegów ciasta. Smarujemy kratkę z kruchego ciasta pędzelkiem, który moczymy w roztrzepanym jajku. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Gdyby wierzch ciasta zbyt szybko się rumienił, należy przykryć szarlotkę kawałkiem folii aluminiowej. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego! :)



34 komentarze:

  1. Z jaką starannością zrobiona! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Czasami takie proste rzeczy wyglądają szykowniej niż bogato zdobione torty ;)

      Usuń
  3. Śliczna, szarlotka jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość, że wygląda to pewnie też smakuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka piękna kratka, po prostu mistrzostwo :) Chętnie bym się nią uraczyła do popołudniowej herbaty :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie! ;) Też chętnie bym poczęstowała, jednak nie pozostał po niej nawet najmniejszy okruszek. ;)

      Usuń
  6. O jej wygląda idealnie, pod każdym względem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To moja pierwsza w życiu szarlotka... i WYSZŁA!!!!! Jest pyszna, a jeszcze lepiej smakuje gorąca z bitą śmietaną i lodami.... mniam. Bardzo fajny przepis, na stałe zagości w moim domu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że debiutancka szarlotka powstała z mojego przepisu i smakuje! :) Zgadzam się zdecydowanie co do lodów i bitej śmietany - prawdziwa rozkosz dla podniebienia! :)

      Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  8. własnie siedzi w piekarniku i sie przeczę ! trzymaj kciuki Paula !!

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam szarlotkę z tego przepisu i nie zawiodłam się :) była pyszna, wszyscy oblizywali palce i w mig ją zjedli:) Dziękuje bardzo za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam szarlotkę z Twojego przepisu i była poprostu pyszna:) Wszystkim bardzo smakowała, i niestety została zjedzona jednego dnia. Dziękuję za przepis, jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę :) Uwielbiam czytać takie komentarze - super, że przepis się przydał ;)

      Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  11. Jeśli mam formę o średnicy 26cm to zwiększać składniki na ciasto czy wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzę zwiększyć, bo ciasta sporo potrzeba też na górę, by utworzyć kratkę

      Usuń
  12. Mam pytanko, czy forme do tarty smarujesz wczesniej maslem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie smaruję, kruche ciasto jest na tyle maślane, że bez problemów odejdzie od formy :)

      Usuń
  13. Mam pytanie: czy zapieczenie całego ciasta czyli masy jabłkowej bez wcześniejszego podpieczenia kruchego ciasta nie zrobi zakalca ze spodu??z góry dziękuję za odpowiedź :)
    Pozdrawiam, Maja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi spód wyszedł okay :) Jeśli jednak masz obawy, możesz go wcześniej podpiec :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Dzis ta szarlotka podbije moj stol po raz chyba -etny :) jest przepyszna, nie poznalam jeszcze nikogo kto stwierdzilby inaczej. Upaly sa ostatnio nie do wytrzymania dlatego koniecznie z galka smietankowych lodow:) ogromnie dziekuje za przepis , jestem pewna, ze jeszcze dlugo bedzie trzymal sie na topie! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam pytanie...Czy można spód uprzednio podpiec? A zamiast kratki - dać warstwę rozwałkowanego ciasta?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)