niedziela, 22 grudnia 2013

Czekoladowe trufle



Lubicie przygotowywać domowe pralinki? :) Moim zdaniem ładnie zapakowane świetnie sprawdzą się jako słodki upominek dla bliskich na święta. Ja w tym roku mam zamiar takie przygotować. Możecie obtoczyć trufle w kakao bądź polać czekoladą i ozdobić np. posiekanymi migdałami. To już mój ostatni wpis przed świętami, więc wszystkim moim czytelnikom życzę rodzinnych i przede wszystkim słodkich świąt! :) Po więcej słodkości na Boże Narodzenie zapraszam Was tutaj, a ja zmiatam do kuchni ;)



Składniki (na ok. 12 pralinek):

125 g mascarpone
80 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
80 g mielonych migdałów

Oraz:

150 g gorzkiej czekolady (lub innej, jeśli wolicie np. deserową)
posiekane migdały

lub

kakao



Gorzką czekoladę i mleczną oraz masło umieszczamy w misce i roztapiamy całość nad kąpielą wodną. Odstawiamy do ostygnięcia. Serek mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy przez ok. 30 sekund. Następnie dodajemy stopniowo roztopioną czekoladę i całość łączymy łyżką. Na koniec dorzucamy mielone migdały. Masę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie lepimy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie nasze pralinki obtaczamy w kakao bądź w roztopionej nad kąpielą wodną czekoladzie i posypujemy posiekanymi migdałami. Smacznego! :)


11 komentarzy:

  1. Trzeba przyznac, ze wygladaja bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze! na prezent były by wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko co ma w sobie czekoladę, a Twoje trufle wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają ! Uwielbia trufelki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przygotowywaniem bywa różnie, ale chętnie bym zjadła takie domowe trfule :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trufle pierwsza klasa :)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie cudne :) Marzą mi się takie :) ! Chyba zrobię jak wrócę do zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Psze, psze, pysznie wyglądają :) Mmm, jesteś niesamowita!
    Dobrze, że masz nominację :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy oze byc ricotta zamiast mascarpone??

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)