piątek, 13 grudnia 2013

Świąteczna korzenna tarta z prażonymi migdałami


Dzisiejszy przepis to pomysł na kreatywne wykorzystanie kruchych, korzennych ciasteczek, których upiekliśmy np. zbyt dużo i nie mamy już siły ich chrupać do herbaty :) Idealnie nadaja się do stworzenia spodu na świąteczną, korzenną tartę. Do tego krem z ziarenkami wanilii i prażone migdały - prosto i niezwykle smacznie :) Polecam! :)


Składniki na spód:

250 g kruchych, korzennych ciasteczek
50 g roztopionego masła

Składniki na krem:

125 g mascarpone 
200 ml śmietanki 30 proc.
1 laska wanilii
1 łyżka cukru pudru

Oraz:

30 g płatków migdałów
cukrowe gwiazdki

Ciasteczka umieszczamy w melakserze i kruszymy. Przesypujemy do miseczki, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Następnie ciasteczkową masę wysypujemy na formę do tarty i dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu i migdałów.

Migdały prażymy na suchej patelni do momentu aż nabiorą złotego koloru. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce - misujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy zierenka wanilii i łyżkę cukru pudru - miksujemy do połączenia. Wyciągamy spód z lodówki i wykładamy krem. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów i cukrowymi gwiazdkami. Smacznego! :)


10 komentarzy:

  1. Jestem oczarowana! Wygląda i na pewno smakuje równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się pięknie :) Ten krem mascarpone to istna rozkosz dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale śliczna ! Wygląda na taką kremową :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędna! I na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Choc u mnie pierniczkow nigdy za wiele, zawsze szybko znikaja, to moze upieke ich wiece, abym mogla zrobic taka tartę :) Sam opis przyprawil mnie o slinotok, nie wspominając już o zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję przepis - muszę zrobić taką tartę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Paulinko, a skąd wzięłaś te cukrowe gwiazdki, gdzie można takie kupić?
    Pozdrawiam Cię serdecznie, nieustannie tu zaglądam i dzięki Tobie bardzo poszerzyłam swój słodki, cukierniczy repertuar - bo wszystkie Twoje przepisy są WYKONALNE!!!!:)))) i się UDAJĄ!!!:)))
    Bardzo Ci dziękuję, że stworzyłaś tego bloga - wszystko tu pięknie współgra - jest czytelne, dopięte na ostatni guzik! A te zdjęcia! Widać, że jesteś profesjonalistką nie tylko w kuchni:)
    Anita2621

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy zasługuję na tyle wspaniałych słów! :) Dziękuję bardzo, bardzo mocno :) A gwiazdki kupiłam na Allegro :) Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)