piątek, 24 stycznia 2014

Krem czekoladowo-orzechowy jak Nutella


Dawno nie było u mnie propozycji na pyszne, słodkie śniadanie. Ostatnio przygotowałam smaczny krem czekoladowo-orzechowy do pieczywa. Niby zwykłe smarowidło, ale jego zrobienie sprawiło mi niesamowitą frajdę :) Polecam szczególnie fanom Nutelli i oczywiście czekolady :)

Składniki:

100 g mlecznej czekolady
60 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
200 g orzechów laskowych


Orzechy wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 12 minut*. Następnie przekładamy gorące orzechy na ściereczkę, zawijamy i pocieramy, pozbywając się w ten sposób skórki. Wkładamy oczyszczone orzechy do melaksera i miksujemy  do momentu aż masa zrobi się płynna i gładka. Mleczną i gorzką czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w garnuszku - podgrzewamy całość na małym ogniu do roztopienia czekolady i masła. Wlewamy do orzechów i całość miksujemy przez chwilę do połączenia. Przelewamy krem do słoiczków i wkładamy do lodówki, by nabrał odpowiedniej konsystencji (najlepiej na całą noc). Podajemy z ulubionym pieczywem, a przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)

* można orzechy także podprażyć na suchej patelni przez kilka minut


16 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie smarowidła kanapkowe ! :D
    Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję, że to jest jeszcze lepsze niż nutella! Nie tylko pod względem jakości... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne zdjęcie prawie dostałam ślinotoku;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym zjadła takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem czy taki krem przetrwał by u mnie na posmarowanie pieczywa, zjadłabym od razu :)
    Zawsze uwielbiałam wyjadać Nutellę ze słoika łyżeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością Twój krem smakuje jeszcze lepiej niż nutella :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaaakie to musi być pyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  8. nie lubię nutelli, ale...sklepowej. ta domowa, tym bardziej w takim wydaniu zasmakowałaby mi pewnie w 100% , bo wygląda rewelacyjnie! najlepsze wyroby = domowe, nic nie zmieni tego zdania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda jak kupna, a w smaku pewnie lepsza : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny przepis i cudowny blog :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nutella własnej roboty palce lizać ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudownie! Musze wypróbować! jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. " 200 g orzechów włoskich" a nie laskowych?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)