poniedziałek, 10 marca 2014

Domowa granola z kawałkami czekolady



Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam domową granolę. Stwierdziłam, że muszę to zmienić, bo takie domowe musli z jogurtem naturalnym jest zdecydowanie najlepszym śniadaniem. Można pokusić się też o dodanie ulubionych owoców - ja już nie mogę doczekać się np. truskawek :) Ostatnie ciepłe dni sprawiają, że myślami jestem już przy ciastach z polskimi, sezonowymi owocami. Niestety jeszcze trochę trzeba na nie poczekać...


Składniki (na 1 spory słoiczek):

2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki orzechów laskowych lub ziemnych
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju
1/2 szklanki soku pomarańczowego
50 g czekolady (ja użyłam gorzkiej, można też innej)




Miód roztopić w garnuszku razem z olejem i sokiem pomarańczowym. Wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady) przełożyć do jednej miski i wymieszać. Dodać mieszankę z miodem i całość wymieszać. Przełożyć równomiernie na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30-40 min. w temp. 160 stopni. W trakcie pieczenia naszą granolę należy kilka razy wymieszać, by podpiekła się równomiernie. Granola jest gotowa, gdy jest już w pełni sucha. Studzimy w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Po wystudzeniu dodajemy posiekaną na drobne kawałki czekoladę - mieszamy całość. Przechowujemy w słoiczku lub puszce. Smacznego! :)


12 komentarzy:

  1. Nigdy takiej granoli nie robiłam, a musi być pyszna. Ja zawsze robię owsiankę na różne sposoby :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam więc do spróbowania :) Ja uwielbiam taką domową granolę :)

      Usuń
  2. Ja jeszcze granoli nie robiłam i kupuję ,lecz widzę że nie mam na co czekać! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, nie ma na co czekać! :) Domowa jest znacznie lepsza od tej kupnej :)

      Usuń
  3. Domowa granola jest przepyszna! Przypomniałaś mi, że właśnie czas zrobić: ))

    OdpowiedzUsuń
  4. Miseczki lepiej wypełnić się nie da :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak chcę zaczynać każdy dzień :))

    OdpowiedzUsuń
  6. domowa granola jest zdecydowanie najlepsza! z takimi dodatkami nie mogła nie smakować :)
    można zapytać, skąd takie śliczne naczynka tzn. miseczka i kubek? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie śniadanko to i ja poproszę :) uwielbiam wszystko co domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie do przetestowania! :) Oj, już nie mogę się doczekać:) Chyba pomyślę też o migdałach;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)