Czasami nadchodzi taki dzień, gdy ma się ochotę na klasyczne, najprostsze wypieki. Do tego typu słodkości bez wątpienia należy marmurkowa babka kakaowo-waniliowa. Doskonale znana i lubiana. Najlepiej smakuje z ulubionym jogurtem, koktajlem czy mlekiem. Tulipany na zdjęciach przypominają o jutrzejszym Dniu Kobiet :) Kwiaty, koktajl i kawałek puszystej babki na słodkie śniadanie do łóżka? Czemu nie :)
Składniki (keksówka ok. 23x13 cm)*:
270 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g masła
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
150 ml mleka
50 g kakao
75 ml wrzącej wody
Oraz:
100 g gorzkiej czekolady (lub innej wg uznania)
2 łyżki masła
*składniki powinny być w temp. pokojowej
*składniki powinny być w temp. pokojowej
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli - wymieszać. Masło dokładnie utrzeć z cukrem aż powstanie jasna masa. Wbić po kolei jajka, miksując do połączenia. Dodać ekstrakt z wanilii, a potem stopniowo mieszankę mąki na przemian z mlekiem, ciągle miksując. Podzielić ciasto na dwie w miarę równe części (jasnej masy może być nieco więcej). Kakao zmiksować z wrzącą wodą i dodać do jednej z części - zmiksować do połączenia.
Do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć najpierw część jasną, a potem na górę ciemną. Można przejechać przez ciasto kilka razy wykałaczką, by powstał marmurkowy wzór. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45-55 minut (należy sprawdzić patyczkiem - jeśli jest suchy, można wyciągnąć, jeśli nie - trzeba doliczyć kilka minut). Odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę łamiemy w kostki, dodajemy masło i roztapiamy całość nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto. Smacznego! :)
źródło (z moimi zmianami): Ciasta, Carla Bardi
Uwielbiam to ciacho, oj uwielbiam! Właśnie od podobnego do tego, niepozornego przepisu, zaczęłam szaleć przy piekarniku :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, przepis niepozorny, ale ciacho pycha i szybko się robi :)
UsuńCiacho na pewno wypróbuję, bo przymierzam się od jakiegoś czasu! :) tylko nie kumam tego sznurka na zdjęciach ;p
OdpowiedzUsuńCzęsto stosuję ozdobne wstążki i sznurki w celu wypełnienia kadru
Usuńmniam :)
OdpowiedzUsuńwow, powalające zdjęcia. znakomite ciasto.
OdpowiedzUsuńdziś to bym chętnie poprosiła o takie śniadanie do łóżka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! śliczna:)
OdpowiedzUsuńCo za cudowny powiew wiosny! Pięknie :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam i muszę przyznać, że równie wyśmienicie smakuje, jak wygląda! Była po porostu pyszna, na pewno zrobię ją jeszcze raz. Czuć było wanilię, a razem z czekoladą to najlepsze połączenie ;)
OdpowiedzUsuńUpieklam , generalnie wyszło pyszne tylko nie wiem czy nie wyrosło zbytnio czy miałam za długa foremke. Mam jeszcze pytanko czy po wyłączeniu piekarnika ciasto mozna wyciągać od razu czy poczekać az trochę ostygnie ?
OdpowiedzUsuńMożna od razu :)
Usuń