piątek, 7 marca 2014

Klasyczna babka marmurkowa (kakaowo-waniliowa)







Czasami nadchodzi taki dzień, gdy ma się ochotę na klasyczne, najprostsze wypieki. Do tego typu słodkości bez wątpienia należy marmurkowa babka kakaowo-waniliowa. Doskonale znana i lubiana. Najlepiej smakuje z ulubionym jogurtem, koktajlem czy mlekiem. Tulipany na zdjęciach przypominają o jutrzejszym Dniu Kobiet :) Kwiaty, koktajl i kawałek puszystej babki na słodkie śniadanie do łóżka? Czemu nie :)



Składniki (keksówka ok. 23x13 cm)*:

270 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g masła
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
150 ml mleka
50 g kakao
75 ml wrzącej wody

Oraz:

100 g gorzkiej czekolady (lub innej wg uznania)
2 łyżki masła

*składniki powinny być w temp. pokojowej



Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli - wymieszać. Masło dokładnie utrzeć z cukrem aż powstanie jasna masa. Wbić po kolei jajka, miksując do połączenia. Dodać ekstrakt z wanilii, a potem stopniowo mieszankę mąki na przemian z mlekiem, ciągle miksując. Podzielić ciasto na dwie w miarę równe części (jasnej masy może być nieco więcej). Kakao zmiksować z wrzącą wodą i dodać do jednej z części - zmiksować do połączenia. 

Do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć najpierw część jasną, a potem na górę ciemną. Można przejechać przez ciasto kilka razy wykałaczką, by powstał marmurkowy wzór. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45-55 minut (należy sprawdzić patyczkiem - jeśli jest suchy, można wyciągnąć, jeśli nie - trzeba doliczyć kilka minut). Odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę łamiemy w kostki, dodajemy masło i roztapiamy całość nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto. Smacznego! :)

źródło (z moimi zmianami): Ciasta, Carla Bardi




12 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciacho, oj uwielbiam! Właśnie od podobnego do tego, niepozornego przepisu, zaczęłam szaleć przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, przepis niepozorny, ale ciacho pycha i szybko się robi :)

      Usuń
  2. Ciacho na pewno wypróbuję, bo przymierzam się od jakiegoś czasu! :) tylko nie kumam tego sznurka na zdjęciach ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często stosuję ozdobne wstążki i sznurki w celu wypełnienia kadru

      Usuń
  3. wow, powalające zdjęcia. znakomite ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś to bym chętnie poprosiła o takie śniadanie do łóżka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za cudowny powiew wiosny! Pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam i muszę przyznać, że równie wyśmienicie smakuje, jak wygląda! Była po porostu pyszna, na pewno zrobię ją jeszcze raz. Czuć było wanilię, a razem z czekoladą to najlepsze połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Upieklam , generalnie wyszło pyszne tylko nie wiem czy nie wyrosło zbytnio czy miałam za długa foremke. Mam jeszcze pytanko czy po wyłączeniu piekarnika ciasto mozna wyciągać od razu czy poczekać az trochę ostygnie ?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)