poniedziałek, 17 marca 2014

Sernik kajmakowy (krówkowy)

przepis na, sernik kajmakowy, najlepszy, krówkowy


Wielkanoc za miesiąc, więc powoli mogę zaczynać szykować dla Was nowe, słodkie inspiracje na święta. Dziś przedstawiam Wam pyszny sernik kajmakowy - idealny w zasadzie na każdą okazję. Dzięki naprawdę cieniutkiej warstwie kajmaku na wierzchu nie jest przesłodzony. Świetnym kontrastem są też użyte tu solone orzechy. Cóż mogę więcej powiedzieć? Po prostu bardzo polecam! :)


sernik, kajmakowy, krówkowy, przepis


Składniki na ciasteczkowy spód (tortownica 20-22 cm):

150 g dowolnych ciasteczek czekoladowych (bez kremu)
60 g masła

Na masę serową:

1 kg twarogu sernikowego
2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
300 g masy kajmakowej
1/3 szklanki cukru
4 jajka

Oraz:

160 g masy kajmakowej
2 łyżki mleka
Orzechy ziemne (ok. 100 g) + odrobina soli
Płatki migdałów (ok. 60 g)

kajmakowy, krówkowy, sernik, przepis




Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Warto przygotować też wcześniej wrzącą wodę (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Czekoladowe ciasteczka kruszymy w melakserze. Dodajemy roztopione masło. Łączymy całość łyżką, wykładamy na spód tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy spód przez ok. 10 minut. W tym czasie zajmiemy się masą serową. Do miski wkładamy ser twarogowy, dodajemy proszek budyniowy i ucieramy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie wbijamy kolejno jajka, miksując po każdym przez ok. 15-30 sekund. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce masę kajmakową (najlepiej wcześniej odmierzyć 300 g i wymieszać kajmak energicznie rózgą kuchenną w osobnej misce dla uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji bez ewentualnych grudek) i miksujemy do połączenia.

sernik, krówkowy, kajmakowy, przepis na

Masę wylewamy na podpieczony wcześniej ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na poziomie najniższym w piekarniku wlać wrzącą wodę do głębokiej blaszki, a sernik ustawić na poziomie wyższym. Sernik pieczemy przez 15 min. w temp. 175 stopni, potem zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Uchylamy piekarnik i studzimy. Po wystudzeniu sernik wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, by osiągnął odpowiednią konsystencję.

Orzechy ziemne prażymy przez kilka minut na suchej patelni  Możemy dodać do orzechów też odrobinę soli (słone orzechy ziemne stanowią idealny kontrast dla słodkiego kajmaku). Odstawiamy do ostudzenia. 160 g masy kajmakowej i 2 łyżki mleka umieszczamy w garnuszku i całość lekko podgrzewamy (dzięki temu łatwiej będzie nam rozprowadzić masę kajmakową na serniku). Wyciągamy sernik z lodówki i wykładamy masę kajmakową (na boki również) - wyrównujemy. Boki sernika zdobimy płatkami migdałów. Na górę wykładamy prażone orzechy. Gotowe! :)

sernik, krówkowy, kajmakowy, przepis na





30 komentarzy:

  1. Ten sernik planuję na moje urodziny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie kajmaku i solonych orzeszków jest obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  3. A więc tak wygląda sernik idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super, uwielbiam serniki, z masą krówkową nie jadłam jeszcze, ale nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem pod wielkim wrażeniem.

    sernik wygląda wspaniale...a te zdjęcia!


    będę tu często zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że moja słodka twórczość się spodobała! :)

      Usuń
  6. Perfekcja w słodkim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne zdjęcia:) sernik wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale kuszący! Robiłam sernik z taką masą, ale z takimi orzeszkami wersja mi się jeszcze bardziej podoba :) jest boski!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mistrzowski serniczek :) jeszcze nie jadłam takiego z kajmakiem, ale na pewno jest przepyszny :) Nie powiem, smaku mi narobiłaś niesamowicie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. za każdym razem jak tu wchodzę, zakochuję się w zdjęciach! sernik jest fantastyczny, zdjęcia są piękne - nic dodać nic ująć, po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Och, wygląda bajecznie! Chcę go w ten weekend, tak bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna stylizacja: ) Ten sernik musiał być przepyszny!
    I moje pytanie, jako kolekcjoner przeróżnych talerzy, powiedz mi, gdzie kupiłaś ten talerz, piękny jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Talerzyk to mój nowy zakup z Home & You :) Teraz jest promocja - 25 proc., więc tym bardziej polecam wybrać się na zakupy :))

      Usuń
  13. Robiłam kiedyś podobny, chyba jest to jeden z lepszych serników:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepysznie wygląda, zachwycałam się już na instagramie, na fb, teraz tu. :) Po prostu obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda po prostu bosko. Nic dodać, nić ująć! :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. Weszłam, zobaczyłam, zachwyciłam się i... zrobiłam!!:) Wyszedł mi tak samo pięknie!! i smacznie:) Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie komentarze sprawiają mi niesamowitą radość! :) Bardzo się cieszę, że smakuje :)

      Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń
  17. Czy przez ten kajmak nie jest za slodki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam na początku wpisu - wg mnie nie jest za słodki, bo warstwa kajmaku na górze jest bardzo cieniutka, a do samej masy dodajemy minimalną ilość cukru :)

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)