sobota, 22 marca 2014

Smażone plasterki jabłka w cieście

placuszki, plasterki, jabłka, jabłek, w cieście






Smażone plasterki jabłka w cieście naleśnikowym z odrobiną cynamonu to miła odmiana dla klasycznych placków czy pancakesów. Takie jabłuszka mogłabym jeść codziennie! :) Najbardziej lubię je po prostu z dodatkiem cukru pudru. Proste i szybkie, a smakują wspaniale o każdej porze dnia. Polecam! 

Składniki:

1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka oleju
1 jajko
200 ml mleka
4 duże jabłka

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli i cukier puder - mieszamy. W drugiej misce łączymy olej, jajko i mleko. Mieszamy rózgą kuchenną mokre składniki z suchymi i odstawiamy (można też użyć miksera). Jabłka obieramy, kroimy w dość grube plasterki, pozbywając się następnie gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (ja tylko pierwszą partię smażę na oleju, potem już na suchej patelni, ale to kwestia upodobania). Następnie maczamy plasterki jabłek w cieście, kładziemy na patelnię i smażymy z obu stron. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)

jabłka, plasterki, w cieście, smażone, prosty przepis, szybki

12 komentarzy:

  1. pyszności, chętnie zjadłabym takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś obłędnego! Przetestuję na 102% ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie jabłka smażone w cieśnie uwielbiam :) Są bardzo dobre i ten zapach...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! : )
    Jabłka i naleśniki to wspaniałe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak zrobione jabłko to smak dzieciństwa! A najlepsze z cukrem pudrem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. za każdym razem jak ty wchodzę to widzę świetne zdjęcia i dania idealnie wykonane! pięknie wyglądają te jabłuszka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, staram się jak mogę, by wszystko było pyszne i apetyczne :)

      Usuń
  7. ostatnio też o nich myślałam :) łatwe i przyjemne śniadanie na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam wypróbować też banany w takiej postaci, są równie smaczne :) Tyle że ja nie kroje ich wtedy w plasterki tylko banana dziele na 2 lub 3 części :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak świeżo, lekko i wiosennie się tu zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)