sobota, 29 marca 2014

Zielone ciasto Shrek

ciasto, z kremem, na imprezę, shrek, zielone, przepis na

Po przepisie na koktajl odmładzający ze szpinakiem czas na kolejny zielony, wiosenny wpis. Chyba nie muszę mówić, jak bardzo jest to popularne ciasto w Polsce? :) Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Ciasto jest bardzo smaczne, orzeźwiające, nie przesłodzone i ma wiele warstw niczym prawdziwy ogr z bajki :) Zazwyczaj przygotowuje się je w ogromnej, prostokątnej formie. Moim zdaniem w okrągłej prezentuje się bardziej szlachetnie i wygląda niczym lekki torcik. W sklepie znalazłam zieloną galaretkę, która tężeje z kiwi, więc wykorzystałam ją do tego przepisu, bo owocowy dodatek według mnie bardzo pasuje do tego ciasta.

Składniki na biszkopt (tortownica 21 cm):

2 jajka 
1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Składniki na zieloną masę budyniową:

400 ml soku Pysio w kolorze zielonym
1 budyń waniliowy (użyłam bez cukru)
100 g miękkiego masła

Składniki na zieloną piankę:

200 g śmietanki 36 proc.
1 galaretka w kolorze zielonym (klasyczna na 500 ml wody, np. agrestowa, kiwi)

Składniki na warstwę z galaretką*:

1 zielona galaretka, która tężeje też z kiwi 
(np. agrestowa marki Delecta, która tężeje w 30 minut)
2 dojrzałe, miękkie kiwi

Oraz:

1 mała paczka ciastek typu jaffa cakes (np. Delicje)

* Jeśli nie znajdziecie galaretki, która tężeje z kiwi, należy kupić "zwykłą" (na 500 ml wody) i rozpuścić ją w 250 ml wody. Z kiwi trzeba wówczas zrezygnować.


ciasto, shrek, zielone, przepis, na imprezę, na urodziny


Najpierw zajmiemy się biszkoptem. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek, a następnie starannie ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie wlewamy po kolei żółtka, miksując po każdym dodaniu ok. 30 sekund. Mąkę ziemniaczaną i tortową (wcześniej przesiane i połączone) dodajemy do masy i mieszamy całość delikatnie już łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy i od razu wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez ok. 25-30 min. (do tzw. "suchego patyczka"). Odstawiamy do ostygnięcia.

Z 400 ml soku odlewamy pół szklanki. Dodajemy do niej proszek budyniowy i mieszamy rózgą kuchenną. Pozostałą część soku wlewamy do rondelka i wstawiamy na mały ogień. Gdy Pysio zacznie się gotować, wlewamy stopniowo wcześniej wymieszaną resztę soku z proszkiem budyniowym i ciągle mieszamy całość rózgą kuchenną. Mieszamy tak do momentu aż uzyskamy gęstą masę (trwa to ok. 1 minutę). Odstawiamy do częściowego ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem, a następnie dodajemy stopniowo zieloną masę. Miksujemy całość do połączenia składników. Masę przekładamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.

ciasto, shrek, na imprezę, urodziny, zielone


W tym czasie zieloną galaretkę, którą potrzebujemy do uzyskania puszystej pianki, rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody (czyli o połowę mniej niż zaleca producent). Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubijamy, a następnie powoli wlewamy ostudzoną, ale ciągle płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia. Wyciągamy ciasto z lodówki. Na budyniową masę dookoła układamy Delicje, a następnie zalewamy całość masą ze śmietanki i galaretki. Wkładamy do lodówki do stężenia (ten moment trwa dość krótko).

Gdy nasza "pianka" jest już ścięta, zajmujemy się ostatnią warstwą. Galaretkę, która tężeje z kiwi, przygotowujemy według zaleceń producenta (nie zmniejszamy tu ilości wody). Ta którą ja użyłam, zaczęła tężeć bardzo szybko, jeszcze w czasie studzenia. Dlatego nie zwlekając należy rozlać ją na ciasto (a wcześniej położyć na nim cienko pokrojone plasterki kiwi), gdy jest jeszcze delikatnie ciepła i widzimy, że już zaczyna tężeć. Wstawiamy ciasto do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Przed podaniem ciasto można ozdobić odrobiną ubitej śmietanki i zieloną cukrową posypką. Smacznego! :)

ciasto, na urodziny, na domówkę, na imprezę, zielone, z kremem, przepis na

31 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A moje ciacho było w wersji pomarańczowej :) Przyznaje, że wyszło pyszne, goście byli zachwyceni. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis i pozdrawiam ;)

      Usuń
  2. Uroczo zielone ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również znam to ciasto, jest orzeźwiające i wygląda bardzo wiosennie. Koniecznie trzeba sobie o nim teraz przypomnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne ciacho! jadłam już z Kubusiem, ale jeszcze nie w wersji zielonej - takiego Shreka bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei jeszcze nie robiłam wersji z Kubusiem :) Pewnie też pyszna :)

      Usuń
  5. Ciasto pzcha, robiam je już kilka razy :) Bardzo podoba mi się patera, mogłabyś napisać gdzie ją nabyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, TK Maxx :) Oryginalnie była z czerwoną wstążką, ale zmieniłam pod kolor ciasta :)

      Usuń
  6. jest rewelacyjnie bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaakie to ciasto jest śliczne! Pięknie Ci wyszło: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne! Chyba wiem co zrobię na swoje urodziny heh ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękniej już chyba nie mogło wyglądać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przesady! :D Ale dziękuję bardzo, bardzo! :)

      Usuń
  10. robię podobne, Kubusiowe ciasto :] a to znam z widzenia. chociaż mam ochotę, by poznać je bliżej :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę też kiedyś spróbować wersję z Kubusiem :)

      Usuń
  11. To jeden z tych przepisów, który ciągle czeka u mnie na wypróbowanie. Może się skuszę na Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłaś najładniejszą wersję tego ciasta, jaką widziałam! Zawsze mi się podobało to że jest takie lekkie, wiele osób chwaliło, że nie za słodkie, a ja do tej pory nie znam jego smaku... Też zazdroszczę patery, urocza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie miłe, dziękuję! :) Starałam się stworzyć nieco bardziej elegancką wersję tego ciasta, bo zawsze kojarzyło mi się z imprezową, wielką blachą :D Polecam Ci w takim razie je wykonać, bo naprawdę jest bardzo smaczne, szczególnie z kiwi :)

      Usuń
  13. Przepięknie wygląda! : )
    Takie ciasto zawsze chętnie!
    Zdjęcia bajkowe. *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie dziś skorzystałam z przepisu i wyszło wszystko dobrze oprócz galaretki mi z Delecty się nie zsiadła niestety :) ale i tak wciupią jutro goście . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale błyskawicznie! :) To ja miałam odwrotną sytuację, bo już się bałam, że jej nie zdążę wyłożyć na ciasto, bo zaczynała tak szybko się ścinać... Ciekawe od czego to zależy...

      Mam nadzieję, że gościom będzie smakować :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  15. :)wow to ciasto jest genialne, uwielbiam kiwi:) chyba muszę spróbować zrobić.ps. Obserwuję i zapraszam do mnie:*

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyjątkowo urocze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda tak soczyście i wiosennie! Piękne;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bosko wiosenne! I jaka urocza patera :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak mi się spodobało te ciasto u Ciebie na blogu, że je zrobiłam na Wielkanoc. Ale tak piękne mi nie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)