środa, 2 kwietnia 2014

Babka kokosowa z białą czekoladą

wielkanoc, babka kokosowa, przepis na, z białą czekoladą, wiórki kokosowe






Powoli na blogach zaczynają królować świąteczne wypieki :) Podrzucam więc Wam moją pierwszą propozycję na wielkanocną babkę. Nie chciałam, by była zbyt "ciężka" przez dodatek dużej ilości wiórków kokosowych do ciasta. Wolałam więcej ich dodać na wierzch babki. Jest subtelnie kokosowa, puszysta, z lekką nutą cytrynową i przy tym, co najważniejsze w natłoku świątecznych przygotowań, banalna w wykonaniu. Polałam ją roztopioną białą czekoladą i obficie posypałam wiórkami. 

Składniki:

250 g mąki
50 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
150 ml mleka kokosowego
200 g masła
170 g cukru
3 łyżki likieru kokosowego
skórka starta z jednej cytryny

Oraz:

100 g białej czekolady
wiórki kokosowe 

babka, kokosowa, z białą czekoladą, na wielkanoc, święta


Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszamy całość i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy następnie stopniowo jajka, mleko kokosowe, likier i skórkę z cytryny - miksujemy dalej. Dorzucamy stopniowo wymieszaną wcześniej mieszankę z mąką. Miksujemy do połączenia. Przekładamy ciasto do formy na babkę, posmarowanej masłem i posypanej delikatnie mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 min. (sprawdzamy patyczkiem - jeśli jest suchy, możemy wyciągnąć). Upieczoną babkę zostawiamy na ok. 15 minut w formie, potem wyciągamy. Białą czekoladę łamiemy na drobne kawałki i wstawiamy w miseczce na ok. 30 sekund do mikrofalówki. Wyciągamy, mieszamy. Wkładamy znów na 30 sekund, potem ponownie mieszamy. Czynność powtarzamy do całkowitego roztopienia. Czekoladę białą możemy roztopić też klasycznie nad kąpielą wodną, ale moim zdaniem, jeśli chodzi o białą czekoladę, najlepiej sprawdza się mikrofalówka. Polewamy roztopioną czekoladą babkę. Posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

sony, zdjęcie, babka kokosowa



* ostatnie zdjęcie nie zawiera lokowania produktu :) Jeśli dobrze się przypatrzycie, zobaczycie na nim w sumie 8 zdjęć :)


12 komentarzy:

  1. Ja naliczyłam póki co dopiero 6 :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie kształty babek, zawsze wyglądają świetnie; )
    A ta polewa czekoladowa u Ciebie kusi niemiłosiernie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam słabość do wyglądu babek - nawet najprostsze potrafią się pięknie prezentować :)

      Usuń
  3. Uwielbiam w babkach to, że są proste i szybkie w wykonaniu, a dzięki dodatkom możemy z nich wyczarować prawdziwe cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Już się nie mogę doczekać baby wielkanocnej. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepiękna babka - wspaniale się prezentuje, a co dopiero jak smakuje - najlepszy smak , kocham kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też naliczyłam tylko sześć zdjęć. :D I widzę talerzyk z Ikei! Też się w niego zaopatrzyłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie wiem czemu, ale wiele osób widzi 6 :D Tak samo na Facebooku trwała na ten temat dyskusja (: A ten talerzyk z Ikei uwielbiam i bardzo często używam do zdjęć :)

      Usuń
  7. Genialna jest ta babka, taka lekka jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale trzeba przyznać, że lokowanie produktu byłoby znakomite! ;-) Zdjęcie przepiękne, babka piękna, wszystko idealne :-)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)