Wielkanocne mazurki ozdobione słonymi paluszkami i tic tacami, które mają imitować bazie, to trochę nie moja bajka... Być może przez to nigdy nie kojarzyły mi się zbyt dobrze. W dodatku te z przypadkowych cukierni zazwyczaj były piekielnie słodkie i po prostu niezbyt smaczne. Trzeba było w końcu zakasać rękawy i stworzyć swój własny. Najpopularniejsze są chyba mazurki kajmakowe, różane czy czekoladowe. Mi zamarzył się mazurek malinowy i nieskromnie powiem, że lepszego nie jadłam :) Pyszny kruchy spód, a lekko kwaśny krem malinowy świetnie kontrastuje z bezami. Kolorystycznie też całość wygląda, moim zdaniem, apetycznie. Piotrek po skosztowaniu przyznał, że nie wiedział, że mazurki mogą być tak dobre :) Na pewno zrobię jeszcze raz już na samą Wielkanoc, może Wy też się skusicie?
Składniki na ciasto (forma ok. 28 x 18 cm)
150 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
1 jajko
125 g masła
szczypta soli
Składniki na krem malinowy*:
1 szklanka musu ze zmiksowanych i przetartych przez sitko malin
(czyli ok. 300 g malin - mogą być mrożone)
2 żółtka
1/4 szklanki cukru (lub nieco więcej, jeśli maliny były bardzo kwaśne)
5 łyżek soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
Oraz:
3-4 bezy**
kilka liści mięty
Składniki na krem malinowy*:
1 szklanka musu ze zmiksowanych i przetartych przez sitko malin
(czyli ok. 300 g malin - mogą być mrożone)
2 żółtka
1/4 szklanki cukru (lub nieco więcej, jeśli maliny były bardzo kwaśne)
5 łyżek soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
Oraz:
3-4 bezy**
kilka liści mięty
* warto przygotować dzień wcześniej
** można przygotować z białek, które zostają po kremie
Otrzymany z malin mus wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier, sok z cytryny, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy energicznie rózgą kuchenną. Wstawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania, ciągle mieszając. Gdy nasz krem zgęstnieje, odstawiamy garnuszek z ognia. Dodajemy do kremu od razu dwie łyżki masła - mieszamy łyżką do połączenia. Odstawiamy krem do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy następnie masło i siekamy nożem. Na koniec dorzucamy jajko i całość sprawnie zagniatamy. Owijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy, odmierzamy wymiary blaszki i wycinamy nożem. Przekładamy na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztek ciasta formujemy brzegi naszego mazurka (można też zapleść warkocz) - przekładamy na blaszkę i delikatnie dociskamy do spodu. Ciasto należy w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wkładamy blaszkę do lodówki na kilka minut, by schłodzić ponownie ciasto (10 minut wystarczy). Wstawiamy następnie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Co za moc koloru! Cudny :)
OdpowiedzUsuńMaliny to jedne z moich ulubionych owoców, więc poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńProszę się zatem częstować :))
UsuńKolorek cudny i malinowy smak to pełnia szczęścia:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńbajka po prostu!:-)))) i jaki piękne zdjęcia:-)))
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :))
Usuńo kurka, chyba się skuszę:) myślisz, że wersja z mieszanką owoców leśnych też będzie ok? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMyślę, że też będzie fajnie :)
Usuńnie miałam okazji jeszcze jeść mazurka, ale jak widzę tak świetny przepis to od razu mam ochotę sama zrobić i spróbować :) cudownie wygląda, a smak pewnie jeszcze lepszy! :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie fantastyczny! Na pewno pojawi się u mnie za tydzień...:)
OdpowiedzUsuńMa piękny kolor, musi być przepyszny, tym bardziej, że uwielbiam maliny; )
OdpowiedzUsuńNa święta przygotowałam mazurka między innymi z tego przepisu był OBŁĘDNY! Smak idealny, łatwy w przygotowaniu i świetny efekt końcowy. Jestem nim absolutnie zachwycona (moja rodzina również). Na pewno jeszcze nie raz go zrobię!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo, bardzo mi miło, że smakował :)
UsuńRównież pozdrawiam :)
Bardzo dziękuję za wspaniały przepis - mazurek jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńMazurek przepyszny... tylko zamiast bez użyłam rozpuszczonej czekolady i super smakowało Polecam
OdpowiedzUsuńZrobiłam na próbę przed świętami i mazurek absolutnie fenomenalny! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń