czwartek, 10 kwietnia 2014

Najlepszy mazurek malinowy z bezami

mazurek, przepis na, z bezami, najlepszy, wielkanoc




Wielkanocne mazurki ozdobione słonymi paluszkami i tic tacami, które mają imitować bazie, to trochę nie moja bajka... Być może przez to nigdy nie kojarzyły mi się zbyt dobrze. W dodatku te z przypadkowych cukierni zazwyczaj były piekielnie słodkie i po prostu niezbyt smaczne. Trzeba było w końcu zakasać rękawy i stworzyć swój własny. Najpopularniejsze są chyba mazurki kajmakowe, różane czy czekoladowe. Mi zamarzył się mazurek malinowy i nieskromnie powiem, że lepszego nie jadłam :) Pyszny kruchy spód, a lekko kwaśny krem malinowy świetnie kontrastuje z bezami. Kolorystycznie też całość wygląda, moim zdaniem, apetycznie. Piotrek po skosztowaniu przyznał, że nie wiedział, że mazurki mogą być tak dobre :) Na pewno zrobię jeszcze raz już na samą Wielkanoc, może Wy też się skusicie?

mazurek, na wielkanoc, malinowy, z bezami, przepis



Składniki na ciasto (forma ok. 28 x 18 cm)

150 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
1 jajko
125 g masła
szczypta soli

Składniki na krem malinowy*:

1 szklanka musu ze zmiksowanych i przetartych przez sitko malin
 (czyli ok. 300 g malin - mogą być mrożone)
2 żółtka
1/4 szklanki cukru (lub nieco więcej, jeśli maliny były bardzo kwaśne)
5 łyżek soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła

Oraz:

3-4 bezy**
kilka liści mięty

* warto przygotować dzień wcześniej
** można przygotować z białek, które zostają po kremie

mazurek, malinowy, wielkanoc, przepis na, z bezami, święta


Otrzymany z malin mus wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier, sok z cytryny, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy energicznie rózgą kuchenną. Wstawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania, ciągle mieszając. Gdy nasz krem zgęstnieje, odstawiamy garnuszek z ognia. Dodajemy do kremu od razu dwie łyżki masła - mieszamy łyżką do połączenia. Odstawiamy krem do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy następnie masło i siekamy nożem. Na koniec dorzucamy jajko i całość sprawnie zagniatamy. Owijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. 

Ciasto rozwałkowujemy, odmierzamy wymiary blaszki i wycinamy nożem. Przekładamy na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztek ciasta formujemy brzegi naszego mazurka (można też zapleść warkocz) - przekładamy na blaszkę i delikatnie dociskamy do spodu. Ciasto należy w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wkładamy blaszkę do lodówki na kilka minut, by schłodzić ponownie ciasto (10 minut wystarczy). Wstawiamy następnie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 

Malinowy krem przekładamy na ostudzone ciasto. Na górę kładziemy pokruszone bezy i kilka listków mięty (najlepiej tę czynność wykonać tuż przed samym podaniem, wtedy bezy pozostaną chrupiące). Przechowywać w lodówce. Smacznego!

mazurek, malinowy, na wielkanoc, przepis, bezy

17 komentarzy:

  1. Maliny to jedne z moich ulubionych owoców, więc poproszę kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorek cudny i malinowy smak to pełnia szczęścia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bajka po prostu!:-)))) i jaki piękne zdjęcia:-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurka, chyba się skuszę:) myślisz, że wersja z mieszanką owoców leśnych też będzie ok? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie miałam okazji jeszcze jeść mazurka, ale jak widzę tak świetny przepis to od razu mam ochotę sama zrobić i spróbować :) cudownie wygląda, a smak pewnie jeszcze lepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Absolutnie fantastyczny! Na pewno pojawi się u mnie za tydzień...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ma piękny kolor, musi być przepyszny, tym bardziej, że uwielbiam maliny; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Na święta przygotowałam mazurka między innymi z tego przepisu był OBŁĘDNY! Smak idealny, łatwy w przygotowaniu i świetny efekt końcowy. Jestem nim absolutnie zachwycona (moja rodzina również). Na pewno jeszcze nie raz go zrobię!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo mi miło, że smakował :)

      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Bardzo dziękuję za wspaniały przepis - mazurek jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mazurek przepyszny... tylko zamiast bez użyłam rozpuszczonej czekolady i super smakowało Polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam na próbę przed świętami i mazurek absolutnie fenomenalny! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)