wtorek, 8 kwietnia 2014

Pyszne babeczki marchewkowe

patera druciana, babeczki marchewkowe, najlepsze, przepis na, cupcakes, czarne papilotki




Przepyszne, miękkie, puszyste, bez problemów odchodzą od papilotek - idealne babeczki marchewkowe? Według mnie tak! :) Wszystkie 12 sztuk zniknęło w jeden dzień. Trudno było się powstrzymać :) Do kremu użyłam mascarpone, bo nie przepadam za serkiem Philadelphia, który jednak też by tu pasował. Babeczki świetnie smakują również bez kremu, a masę możecie zmodyfikować, dodając do ciasta np. orzechy. Bardzo polecam! :)

Składniki (na 12 babeczek):

180 g mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Skórka starta z jednej dużej cytryny
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju
180 g drobno startej marchewki
1/3 szklanki mleka

Krem:

125 g mascarpone 
200 g śmietanki 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny


babeczki, muffiny, marchewkowe, krem mascarpone, przepis na


Olej, jajka i mleko łączymy rózgą kuchenną. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z cytryny - mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zawartości obu misek następnie łączymy rózgą kuchenną. Masę przekładamy do papilotek, wyłożonych w formie do babeczek (do ok. ¾ wysokości). Pieczemy przez 20-25 min. w temp. 180 stopni. Odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. Gotowe! :)


muffiny, marchewkowe, cupcakes, najlepszy przepis, mascarpone, krem, marchew




Przepis na te babeczki  (i inne pyszności) znajdziecie też w najnowszym numerze magazynu Spring Plate :)

Spring Plate, numer 5, Temat numeru: Wiosna

spring, plate, magazyn, najlepszy

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe... Takie w wersji mini też bardzo mi odpowiada;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze! Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja na diecie, a Ty mi tu smaka robisz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne bardzo lubię marchewkowe ciasta:d

    OdpowiedzUsuń
  5. Też ostatnio robiłam marchewkowe i zniknęły w jeden dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam marchewkowe muffiny :) a Twoje na dodatek są tak pięknie udekorowane! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale słodko wyglądają te mini marcheweczki na czubku ! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie babeczki to musiały zniknąć jak najszybciej, idealne się prezentują :))

    OdpowiedzUsuń
  9. przede wszystkim uwielbiam wszelkie marchewkowe słodkości :) zresztą dziś marchewkowo zaczynam dzień :D na takie śliczne , a zarazem przepyszne babeczki z wielką chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z każdym nowym wpisem popadam w cukiernicze kompleksy... Cud, miód i marchewki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przed chwilą zrobiłam. Pyszne. Bardzo dobry przepis:) Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  12. czy cukier trzcinowy mogą zastąpić białym, a jeśli tak to zwiększyć albo zmniejszyć proporcje czy też nie ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Marchewkowe muffinki to nasze ulubione. Ale te, szkoda by było zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Babeczki są przepyszne :) Rodzinka zajadała się ze smakiem :) Na krem dodatkowo posypałam wiórki kokosowe :) Przepis godny polecenie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)