Klasyczny, kremowy sernik z warstwą polewy na bazie kwaśnej śmietany, pieczony w kąpieli wodnej. Znany i bardzo lubiany na całym świecie. Świetnie smakuje samodzielnie, ale ja lubię wzbogacać jego smak poprzez dodatek musu malinowego. Polecam! :)
Składniki (forma 21-22 cm):
250 g ciasteczek digestive
100 g masła
250 g ciasteczek digestive
100 g masła
1 kg twarogu sernikowego
(można użyć też serka typu Philadelphia albo część twarogu zastąpić serkiem mascarpone)
(można użyć też serka typu Philadelphia albo część twarogu zastąpić serkiem mascarpone)
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki śmietany
(użyłam 36 proc., można użyć też np. 18 proc.)
(użyłam 36 proc., można użyć też np. 18 proc.)
4 jajka
skórka starta z 1 dużej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Oraz:
1 szklanka śmietany 18 proc.
2 łyżki cukru pudru
Opcjonalnie:
250 g zmiksowanych malin, przetartych przez sitko i dosłodzonych do smaku
Opcjonalnie:
250 g zmiksowanych malin, przetartych przez sitko i dosłodzonych do smaku
Ciasteczka kruszymy w melakserze. Dodajemy roztopione masło - mieszamy. Wykładamy formę ciasteczkami (boki również) i wstawiamy do lodówki. Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, cukier - miksujemy. Dorzucamy stopniowo jajka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec wlewamy śmietankę, skórkę z cytryny i ekstrakt. Miksujemy do połączenia. Przelewamy masę na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Na najniższym poziomie, pod sernikiem, ustawiamy dużą blaszkę. Wlewamy do niej gorącą wodę i zamykamy piekarnik. Pieczemy sernik przez 15 minut, potem zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i wykładamy na sernik delikatnie śmietanę, wymieszaną z cukrem pudrem. Pieczemy sernik jeszcze przez 10 minut. Uchylamy następnie drzwiczki i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu, wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem możemy polać sernik musem malinowym. Smacznego!
Po prostu przepiękny sernik ! Jadłabym :) !
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :)
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo smakowity sernik.
OdpowiedzUsuńAle kremowy! Bajka ;)
OdpowiedzUsuńŻywcem wyjęty z jakiegoś amerykańskiego serialu :)
OdpowiedzUsuńNo po prostu idealny sernik! Wspaniały :)
OdpowiedzUsuńwow, wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńo wow! przeboski :D
OdpowiedzUsuńsernik jest cudowny! teraz mam wielki dylemat jaki upiec na święta, bo ten nie dosyć, że fantastycznie wygląda to jeszcze pewnie smakuje świetnie!
OdpowiedzUsuńoch, cudny pod każdym względem!
OdpowiedzUsuńOh.... !!!
OdpowiedzUsuńAleż on wygląda! Cudo po prostu :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, tak kremowo i delikatnie! Pyszny!
OdpowiedzUsuńDoskonały :) i zdjęcia jak zawsze piękne !
OdpowiedzUsuńZ musem malinowym zapewne smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo! :)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna się za niego zabieram i jakoś nie mogę... Wyszedł Ci rzeczywiście cudownie, do tego ten sos, istna rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńKlikam tak sobie i wpadłam na Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJakże tu pięknie Paulinko i pytanie: Jak ja mogłam zyć bez tych wszystkich przepisów !
Dziękuję, bardzo mi miło, że do mnie wpadłaś :)
UsuńZostań na dłużej koniecznie :)
Z pewnością :) :*
UsuńRewelacyjny.
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko i mega apetycznie! Świetna inspiracja. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJaką średnice ma blacha na której został zrobiony sernik??
OdpowiedzUsuńZaraz przed listą składników wspomniałam o tym :) 21-22 cm :)
UsuńSernik wygląda i smakuję pysznie :) ale mam pytanie, piekarnik ustawićz termoobiegiem czy na zwykłe grzanie ???
OdpowiedzUsuńZwykłe góra-dół :)
Usuńwitam, mam pytanko: czy mogę ciasteczka digestive zastąpić zwykłymi herbatnikami?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Kasia :)
Tak :)
Usuńa czy zamiast mąki budyń można dodać?
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńWitaj kochana!
OdpowiedzUsuńCzy można zrezygnować z tych ciasteczek, by byl sam sernik, bez spodu?
Pozdrawiam
Pewnie, może być też bez spodu :) Pozdrawiam!
UsuńRozumiem że smietana 18 procent w przepisie to chodzi o kwaśna? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń