czwartek, 26 czerwca 2014

Domowe drożdżówki z jagodami i kruszonką






Jak ja uwielbiam lato i to bogactwo owoców :) Naprawdę ciężko się zdecydować, co upiec. Wciąż jeszcze mam ochotę na wypieki z truskawkami, a kuszą mnie już jagody i maliny. Moja siostra poprosiła mnie ostatnio, by z pierwszych jagód przygotować drożdżowe bułeczki. Wieczorem zabrałyśmy się za pieczenie. W całym domu unosił się cudowny zapach i mimo późnej pory trudno było odmówić sobie tych kilku kęsów... :)

Składniki (na ok. 10 bułeczek):

ok. 550 g mąki
200 ml mleka
80 g masła
25 g świeżych drożdży + 2 łyżki mąki + 1 łyżka cukru + 1/3 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru 
2 jajka 

Na kruszonkę:

50 g masła
100 g mąki
30 g cukru pudru

Oraz:

jagody
1 roztrzepane jajko

Na początku przygotować należy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i dwie łyżki mąki - mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Mleko i masło podgrzewamy (do momentu roztopienia masła). Odstawiamy, by nieco przestygło. Do mąki dodajemy cukier, jajka, wyrośnięty rozczyn i lekko ciepłe mleko z roztopionym masłem (nie może być gorące!). Całość zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 90 minut do wyrośnięcia. Po tym, jak ciasto podwoi swoją objętość, z ciasta formujemy 10 bułeczek. Kładziemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze raz na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 

W tym czasie przygotujemy kruszonkę. Do mąki i cukru dodajemy zimne masło. Siekamy całość nożem, a następnie rozcieramy dłońmi, by utworzyć kruszonkę. Na środku każdej wyrośniętej drożdżówki wykonujemy wgłębienia (np. dnem szklanki) i wypełniamy je jagodami. Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem, a potem całość posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Smacznego! :)




9 komentarzy:

  1. Z jagodami są najlepsze na świecie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne :) Ja z pierwszych jagód też zrobiłam drożdżówki, właśnie polukrowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, maślane :) Aż się rozmarzyłam, choć dopiero co zjadłam z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie jedne z moich ulubionych! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wakacje tuż tuż, jagodzianki muszą być :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne drożdżówki! *.*
    Muszę koniecznie wypróbować tych pyszności. : )

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie wypieki! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. bułeczki pycha! a skąd taki talerzyk ciekawy??

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)