sobota, 21 czerwca 2014

Owsiane crumble z rabarbarem i truskawkami






Dużo działo się u mnie w czasie ostatnich dni - kończyliśmy remontować pokój w naszym mieszkaniu w Gdańsku, a potem było "wielkie pakowanie" i powrót na jakieś trzy miesiące do rodzinnego domu na wakacje. Musiałam przetransportować moje ulubione talerzyki, patery i inne akcesoria, by móc publikować dla Was stąd przepisy. Karton ze szkłem był chyba większy niż moja torba z ciuchami... :) Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na mój ulubiony, błyskawiczny deser. Przygotowywałam już klasyczną kruszonkę z jabłkami i gruszkami oraz migdałowe crumble. Tym razem postawiłam na kruszonkę owsianą. Nadal jestem monotematyczna i do przygotowania deseru wykorzystałam truskawki i rabarbar. W związku z tym, że puszczają bardzo dużo soku, ja przed włożeniem do piekarnika zasypuję całość cukrem i po kilku minutach odsączam nadmiar soku na sitku, by nie mieć owocowej zupy :)

Składniki (na 4 porcje):

250 g rabarbaru
150 g truskawek
2 łyżki brązowego cukru (lub ksylitolu)

Na owsianą kruszonkę:

80 g płatków owsianych
30 g brązowego cukru (lub ksylitolu)
2 łyżki mąki (może być bezglutenowa)
70 g masła (można zastąpić olejem kokosowym)

Rabarbar kroimy na małe kawałki, truskawki zaś przekrawamy na pół. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by owoce puściły trochę soku. Do płatków owsianych, mąki i cukru dodajemy drobno posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Owoce odsączamy na sitku, a następnie przekładamy do foremek do zapiekania. Na wierzch kładziemy kruszonkę, delikatnie dociskając. Wkładamy kokilki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut. Podajemy najlepiej jeszcze ciepłe (np. z ulubionymi lodami). Smacznego! :)  






11 komentarzy:

  1. Aaaaaa wreszcie <3 Czekałam z niecierpliwością na ten przepis :) !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie możesz publikować przepisy z truskawkami non stop :) Ta kruszonka prezentuje się przepysznie, a w połączeniu z truskawkami to już w ogóle musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem jak Ty to robisz ale Twoje wyroby są tak cudowne, że zawsze mam ochotę je zjeść! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaraz włożę do piekarnika, ten przepis już od dawna krążył w moich myślach, a dziś zostanie zrealizowany. Dziękuję za inspirację i motywację, a przepis udostępnię na swoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowna chrupiąca skorupka! jak dla mnie idealna, w końcu to owsiane! i te letnie owoce- nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te zdjecia i to co na nich jest sa rzeczywiscie twojego autorstwa a nie sciagniete z sieci ?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)