czwartek, 24 lipca 2014

Eton Mess z malinami





Eton Mess to deser, który przygotowuje się w zaledwie kilka minut, co jednak zupełnie nie ujmuje mu smaku. Publikowałam już przepis na klasyczną wersję z truskawkami, ale ta z malinami jest równie pyszna (a może nawet lepsza?) - słodka śmietanka i bezy idealnie kontrastują ze smakiem malin. Moje przepisy z wykorzystaniem tych owoców możecie znaleźć też w najnowszym numerze magazynu Spring Plate. Polecam zajrzeć, bo znajdziecie w nim wiele inspiracji na przeróżne wakacyjne pyszności (zarówno słodkie, jak i wytrawne).


Składniki na 6 porcji:

500 ml śmietanki 36 proc.
Skórka starta z jednej dużej cytryny
1 ½ szklanki pokruszonych bez
400 g malin
2 łyżki cukru

Maliny zasypujemy cukrem i rozgniatamy delikatnie widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy skórkę z cytryny i pokruszone bezy - całość mieszamy już łyżką. Przekładamy warstwami do pucharków (śmietanka z bezami, maliny, znów śmietanka itd.). Ozdabiamy malinami i kawałkami bez. Gotowe! :)




8 komentarzy:

  1. Wersja malinowa brzmi kusząco! Ten deser robiła tylko w wersji truskawkowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magazyn już przeglądałam i widziałam Twoje słodkie cuda :) Strasznie lubię takie desery ze słoika - pięknie je sfotografowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznotki w słoikach: )

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznam, że nie jadłam jeszcze tego deseru, ale patrząc na Twój, tak pięknie podany, nie mogę długo zwlekać z spróbowaniem - cudny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękna stylizacja, przyjemnie popatrzec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo...wyglada obłędnie dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)