wtorek, 4 listopada 2014

Sernik cynamonowo-miodowy z musem śliwkowym




Dawno nie było na blogu nowego przepisu na sernik, a w związku z tym, że miałam ostatnio ochotę na coś z dodatkiem cynamonu, powstał sernik cynamonowo-miodowy. Na targu kupiłam śliwki i zrobiłam z nich mus, który jest tu idealnym uzupełnieniem. W zasadzie przypadkowo wyszła mi z tego połączenia propozycja, która pachnie nieco świętami - sernik udekorowany laskami cynamonu prezentuje się całkiem dostojnie :) 

Sernik cynamonowo-miodowy z musem śliwkowym

Składniki (tortownica 22 cm):

150 g ciasteczek korzennych (albo czekoladowych bez kremu)
40 g orzechów włoskich
30 g masła

1 kg twarogu sernikowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g miodu (płynnego)
4 jajka
90 g brązowego cukru (drobnego)
1 łyżeczka cynamonu

300 g śmietany 18 proc.
2 łyżeczki cukru pudru

Mus śliwkowy:

400 g śliwek
2 łyżki brązowego cukru (lub mniej/więcej wg uznania)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody

Oraz:

laski cynamonu (do dekoracji)



Ciasteczka korzenne i orzechy miksujemy na "piasek". Wysypujemy do miseczki, a następnie dodajemy roztopione masło. Mieszamy i wykładamy ciasteczkową masą spód tortownicy - wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy delikatnie z mąką ziemniaczaną. Dodajemy następnie brązowy cukier, a potem partiami jajka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Na koniec wlewamy miód i dodajemy cynamon - miksujemy do połączenia. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na poziomie najniższym w piekarniku należy wlać wrzącą wodę do głębokiej blaszki, a sernik ustawić na poziomie wyższym. Sernik pieczemy przez 15 min. w temp. 175 stopni, potem zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasem na sernik wykładamy delikatnie śmietanę, wymieszaną z cukrem pudrem - pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy sernik i studzimy. Ściągamy obręcz i wkładamy sernik do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 

Śliwki kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę - całość mieszamy i wstawiamy garnuszek na mały gaz. Podgrzewamy do momentu aż woda wyparuje. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem miksujemy i przecieramy przez sitko. Tak przygotowanym musem polewamy kawałki sernika. Smacznego! :)






 

34 komentarze:

  1. Łał! Ten sernik wygląda bajecznie. Jest cudowny i idealny. Aż nie można się napatrzeć. Ideał :O

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie jesteś mistrzem :) !! nie mogę doczekać się gdy wrócę do mojej kochanej kuchni w Pl i będę mogła korzystać z twoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieknie to zaprezentowałaś!

    smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda po prostu rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczny, a w smaku - pewnie poezja ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie cynamonu miodu, śliwek i orzechów włoskich to jest jedno z moich ulubionych połączeń w jesieni! Wygląda naprawdę nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też właśnie te wszystkie składniki łączyły się w spójną całość ;) Cieszę się bardzo, że sernik się podoba ;)

      Usuń
  8. Istna rozpusta... ale taka pozytywna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piszę się na kawałek tego sernika! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, sernik wygląda bosko! *.*
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Oj, aż tak to chyba nie! ;) Ale dziękuję bardzo, staram się jak mogę, by były smaczne i ładnie się prezentowały ;)

      Usuń
  12. Chyba nie muszę mówić, że zamawiam kawałek?; ))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale równiutki, pięknie Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Sernik wyszedł ci cudowny! Mój zawsze jest zbyt mocno podpieczony :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Ta warstewka śmietany i mus...mniam, mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  16. p.s. piekę taki na święta, już postanowione, zrobię spód pierniczkowy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kochani, dziękuję Wam bardzo za te wszystkie ciepłe słowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Tym cynamonem to mnie skusiłaś na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zakochałam się w tym serniku od pierwszego wejrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy śliwki muszą być świeże?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)