wtorek, 16 grudnia 2014

Krem korzenny z ciastek Speculoos



Planowałam upiec na święta domowe ciasteczka Speculoss, bo jestem ich wielką miłośniczką, ale czasu już coraz mniej (a tyle pomysłów do zrealizowania!) i chyba odłożę ich przygotowanie na kolejny rok. Skusiłam się za to na wykonanie korzennego kremu z gotowych już ciasteczek. Krem cudownie pachnie, jest w sam raz słodki i idealnie nadaje się do smarowania naleśników, placuszków, pieczywa czy dodawania do przeróżnych wypieków. W sklepach można kupić też wersję "crunchy" z kawałkami ciasteczek. Ja wolę jednak by był kremowy, gładki. Taki słoik to kolejna moja propozycja na jadalny, świąteczny prezent. W grudniu, gdy mamy szczególną ochotę na korzenne przysmaki, z powodzeniem może zastępować nam Nutellę czy masło orzechowe.

Krem korzenny z ciastek Speculoos

Składniki (na 1 słoik):

150 g ciastek Speculoos 
90 g białej czekolady
60 g miodu
2 łyżki brązowego cukru
20 g masła
120 ml mleka

Ciasteczka wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, na 10 minut. Następnie miksujemy ciasteczka na piasek. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do zmiksowanych ciasteczek. W garnuszku umieszczamy miód, mleko, cukier i masło. Podgrzewamy do roztopienia. Zalewamy ciepłą masą ciasteczka, wymieszane wcześniej z czekoladą. Mieszamy (czekolada powinna się roztopić). Przelewamy do słoiczka i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Smacznego!

źródło: kliknij (z moimi zmianami)






  

11 komentarzy:

  1. Zawartość takiego słoiczka to pewnie szybciej znika, niż się go robi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny musi być taki kremik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie można kupić takie ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te ciastka do Herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dostanę słoiczek? Ładnie proszę! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Krem jest oryginalny, nie znalazłam choćby podobnego przepisu. To może być dobry pomysł na prezent!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ania na blogu Moje Wypieki taki był niedawno

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo tutaj smacznie :) będę częstym gościem

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)