niedziela, 18 stycznia 2015

Jaglanka kokosowo-wiśniowa z migdałami



Kasza jaglana na słodko ostatnio często pojawia się u mnie na śniadanie. Dziś przedstawię Wam zdecydowanie moją ulubioną wersję. Jaglanka z dodatkiem mleka kokosowego, do tego konfitura wiśniowa i prażone płatki migdałowe - czy może być lepiej? Przygotowana kasza jest kremowa i świetnie smakuje w połączeniu z soczystymi wiśniami. Całość można opcjonalnie dosłodzić miodem, ale dla mnie jest w sam raz bez jego dodatku. A z czy Wy najczęściej podajecie kaszę jaglaną?

Składniki (3 porcje):

200 g kaszy jaglanej 
500 ml mleka (zwykłego) lub wody* 
250 ml mleka kokosowego
20 g płatków migdałowych
1/2 małego słoiczka konfitury wiśniowej

* Można też użyć 250 ml wody i 250 ml mleka kokosowego


Kaszę płuczemy na sitku w zimnej, a potem wrzącej wodzie, pozbywając się w ten sposób goryczy. Wsypujemy do garnuszka i zalewamy mlekiem (zwykłym) lub wodą. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka (ok. 15 minut). Po tym czasie zalewamy kaszę mlekiem kokosowym (ilość można dostosować do preferowanej konsystencji - mi odpowiada 250 ml), mieszamy i przekładamy do miseczek. Podajemy z konfiturą z wiśni i posypujemy migdałami, podprażonymi na suchej patelni. Smacznego! 


  

14 komentarzy:

  1. Na śniadanie jest niezastąpiona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadanie idealne, dawno nie robiłam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja się nią ostatnio zajadam jak szalona! Jedna z moich ulubionych kasz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaglanka na słodko i z wiśniami... to musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne rozpoczęcie dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kasza jaglana jest niezastąpiona i zdecydowanie najbardziej smakuje mi w wersji kokosowej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam połączenie wiśni i kokosu <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Z taką miseczką z rana dzień od razu staje się lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasza jaglana jest u mnie ostatnio na tapecie, ale nie mam na nią pomysłów właśnie. Na razie jadłam tylko po prostu z mlekiem i bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda znakomicie! :)
    Idealny pomysł na nieśpieszne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka jaglanka na śniadanie - i dzień staje się lepszy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie się objadam:) Bajecznie smaczna

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za kaszą, jednak w tej wersji bym się skusiła.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)