środa, 25 lutego 2015

Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?




Gdy dostałam kilka dni temu komentarz, w którym czytelniczka prosiła o polecenie jakiegoś dobrego ekstraktu z wanilii, zorientowałam się, że na blogu nie umieściłam jeszcze tak podstawowego przepisu. Warto przygotować ekstrakt waniliowy samodzielnie w domu (jeśli tylko kupimy laski wanilii w dobrej cenie np. ok. 2 zł za sztukę, domowy ekstrakt wyjdzie znacznie tańszy niż ten ze sklepu). Do jego wykonania potrzebujemy jedynie dwóch składników - kilku lasek wanilii i trochę wódki. Ekstrakt nabiera aromatu po kilku tygodniach, więc warto go zrobić już teraz - na Wielkanoc będzie jak znalazł! :)

Domowy ekstrakt waniliowy

Składniki:

3-4 laski wanilii
ok. 200 ml wódki

Oraz:

mała butelka z zamknięciem
 (można wykorzystać też tą po alkoholu,
 jeśli kupiliśmy wódkę o pojemności 200 ml)

Laski wanilii przekroić wzdłuż i włożyć do butelki. Zalać wódką tak, by były w całości pokryte (można ewentualnie przekroić je jeszcze na pół). Zamknąć szczelnie butelkę i odłożyć do kuchennej szafki. Wraz z czasem ekstrakt będzie nabierał aromatu i ciemnego koloru. Raz na jakiś czas należy potrząsnąć butelką.

Ekstrakt jest gotowy do użycia po ok. 4 tygodniach. Po częściowym zużyciu ekstraktu warto uzupełnić poziom wódki. Jeśli zostanie nam jakaś laska wanilii bez nasionek (np. po jakimś wypieku), nie należy jej wyrzucać, a włożyć do butelki. Gotowe!






  

11 komentarzy:

  1. Taki domowy na pewno pachnie sto razy lepiej niż sklepowy :]

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe, na pewno dużo zdrowsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze wiedzieć, zawsze się zastanawiałam co to jest ten ekstrakt, a to ci alkohol z wanilią ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziekuje i miło mi, że mogłam przyczynić się do powstania tego przepisu ;) pozdrawiam serdecznie ♡

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy taki domowy ekstrakt ma jakąś datę ważności, czy może stać przez długi czas?

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę przygotować własny :) na pewno przyda się do świątecznych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)