niedziela, 1 marca 2015

Kokosowy pudding chia z musem z mango



Kokosowy pudding chia z musem z mango nadaje się zarówno na szybkie śniadanie, jak i zdrowy deser. Warto wiedzieć, że nasiona chia (szałwia hiszpańska) zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, są bogatsze w błonnik niż otręby, a nawet mają więcej żelaza niż szpinak. Można naprawdę długo wymieniać ich właściwości. Jednym z wielu plusów nasion chia jest też to, że deser z ich użyciem robi się właściwie sam. Wystarczy wymieszać nasiona np. z ulubionym mlekiem, odstawić na noc do lodówki, a rano dodać ulubione owoce. Pamiętajcie tylko, że dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g.

Kokosowy pudding chia z musem z mango 

Składniki (2 porcje):
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 łyżki miodu
4 płaskie łyżki nasion chia
1 dojrzałe, duże mango

Oraz

borówki lub inne owoce do podania


Mleko kokosowe wymieszać z płynnym miodem. Można dodać też odrobinę wody, jeśli całość jest dla nas zbyt gęsta (ja nie dodawałam, wolę gęsty pudding). Dodać nasionka chia i energicznie wymieszać. Przelać do szklanek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zmiksować na gładki mus mango. Wyciągnąć pudding z lodówki i wlać przygotowany mus. Wierzch udekorować owocami (np. borówkami). Smacznego! :)


  

24 komentarze:

  1. Wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten pudding stanowiłby dzisiaj dla mnie idealny deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. extra ten pudding:) ślinka cieknie by spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. prześlicznie podany! a w smaku pewnie jeszcze lepszy - na mleczku kokosowym chyba najbardziej mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To prawda, połączenie kokosowego mleczka, a do tego jeszcze orzeźwiające mango dało pyszny efekt :)

      Usuń
  5. Przepięknie to wygląda. Zdjęcia jak zawsze rewelacyjne! A czy mogę zapytać, co tutaj posłużyło za tło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Jasne, to tło winylowe, które kupiłam jakiś czas temu na Allegro :) Jedyne które do czegoś się nadaje, bo np. wydrukowane deski nie wyglądają już tak dobrze ;)

      Usuń
  6. Taki deser po obiedzie, pycha! A do tego jaki ładny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mus z mango do mnie przemawia! Kocham ten owoc :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham takie połączenia <3 Robiłam bardzo podobne ostatnio tylko z mlekiem migdałowym. Pyszności!
    PS: Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. zastanawiałam się jak wykorzystać większość mango, które zalega w lodówce, a tu proszę:) Wykorzystam pomysł na pewno :D

    zapraszam:)
    http://nataszabreakfast.blogspot.gr/

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna propozycja, piękne zdjęcia, pięknie, pięknie <3
    Serdeczności!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. ojej, ojej - ale pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda doskonale :) Smacznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam te nasionka :) dziś jadłam na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm wygląda świetnie, a do tego zdrowy i pewnie smaczny deser! Bardzo ładne zdjęcia, świetne tło :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. nie wiem dlaczego, ale u mnie te 2 warstwy sie polaczyły :((( mleko z nasionami były bardzo rzadkie

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)