piątek, 27 marca 2015

Prosta babka jogurtowa z cytrynowym lukrem


Gdy pierwszy raz przeglądałam książkę Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto" (kilka słów o samej książce napiszę niebawem), od razu w oko wpadło mi zdjęcie jogurtowej babki (w końcu Wielkanoc tuż, tuż!). Przepis Donny jest błyskawiczny, a sama babka wychodzi bardzo puszysta, nie jest sucha, a cytrynowy lukier dodaje jej charakteru. Od razu po upieczeniu zjadłam 3 kawałki (ciii!). Nie byłabym  jednak sobą, gdybym nie zmodyfikowała nieco przepisu - zmniejszyłam przede wszystkim mocno ilość cukru z 385 g (!) na 160 i jest idealna, dodałam też mniej proszku do pieczenia. Polecam zabieganym na święta.

Prosta babka jogurtowa z cytrynowym lukrem

Forma z kominem o średnicy ok. 22 cm.
Składniki (w temp. pokojowej):

2 jajka
180 ml oleju
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
280 g gęstego jogurtu naturalnego
160 g cukru
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
4 łyżki soku z cytryny
1 białko
ok. 150 g cukru pudru




Jajka mieszamy rózgą kuchenną z olejem, skórką i sokiem z cytryny, jogurtem oraz cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość. Przekładamy do formy z kominem, natłuszczonej i posypanej delikatnie mąką. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy kilka minut, a następnie przechylamy formę i wyciągamy delikatnie babkę. W misce umieszczamy białko, sok z cytryny i dosypujemy stopniowo cukier puder. Ucieramy aż utrzymamy gładki lukier. W razie potrzeby dosypujemy więcej cukru pudru lub dolewamy trochę soku z cytryny. Polewamy lukrem babkę. Smacznego! 

źródło: Donna Hay, "Szybko, świeżo, prosto" (z moimi zmianami)




  

13 komentarzy:

  1. Genialna jest ta babka! *.*
    Wyszła naprawdę pięknie, a do tego zdjęcia takie cudne!
    Dzięki za inpirację na święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tych najprostszych przepisach zawsze tkwi sukces; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna baba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie, baba piaskowa to lider ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. co zrobić z resztkami lukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni w lodówce.

      Usuń
  6. jakiej wielkości formę do babki użyłaś? nie wiem czy podwajać ilość składników :/

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję i Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś biorę się za nią!:) lubię testować cista z Twojego bloga, bo zawsze wychodzą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będzie smakować! :)

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)