czwartek, 1 października 2015

Dyniowe pancakes z miodem i orzechami włoskimi



Sezon dyniowy w pełni i zamierzam go maksymalnie wykorzystać, przemycając dynię do wszelkich słodkich wypieków, placuszków czy deserów (choć i zupą dyniową nie pogardzę). Na sam początek coś błyskawicznego - dyniowe pancakes, które polałam miodem i posypałam orzechami włoskimi. Do ich przygotowania możecie użyć klasycznie mąki pszennej albo np. pszennej pełnoziarnistej. Polecam na leniwy, jesienny poranek - po takim śniadaniu aż nie chce się wychodzić z domu :) 

Dyniowe pancakes z miodem i orzechami włoskimi
Składniki (na ok. 10 pancakesów):

150 g mąki (można użyć pełnoziarnistej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru (albo np. ksylitolu)
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki puree z dyni*
1 łyżka oleju
1 jajko
160 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka (lub więcej/mniej wg potrzeby)

Oraz:
miód i orzechy włoskie

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon - mieszamy. Do drugiej miski dodajemy puree z dyni, olej, jajko, jogurt naturalny i mleko - mieszamy rózgą kuchenną. Do mokrych składników dodajemy suche i łączymy. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka albo dosypujemy trochę mąki. Placuszki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Polewamy następnie miodem i posypujemy orzechami. Gotowe!

*Puree z dyni - dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut (lub krócej - dynia ma być miękka) w temp. 190 stopni. Studzimy. Następnie wydrążamy łyżką miąższ i miksujemy na puree. 





5 komentarzy:

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)