wtorek, 27 października 2015

Krwawe babeczki na Halloween



Sama nie obchodzę Halloween, ale stwierdziłam, że to dla mnie świetny pretekst do słodkiej (i straaasznej) zabawy w kuchni :) Do dekoracji krwawych babeczek użyłam czerwonego żelu firmy Wilton, ale możecie zastąpić go np. dowolną frużeliną w kolorze czerwonym (np. z wiśni). Tym razem jako krem posłużył zmiksowany serek mascarpone ze śmietanką kokosową. Pycha!



 Krwawe babeczki na Halloween
(z konfiturą wiśniową i kremem kokosowym)

Składniki (na ok. 12 babeczek):

100 g cukru
100 g masła
160 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
12 łyżeczek konfitury wiśniowej 

oraz:

250 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
120 g śmietanki kokosowej 
(gęstej części z mleka kokosowego)
czerwony żel do dekoracji (użyłam takiego firmy Wilton)*

*można zastąpić np. frużeliną w kolorze czerwonym np. z wiśni








Do mleka dodajemy ekstrakt z wanilii. Mąkę pszenną i migdałową przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy. Potem dodajemy na przemian wymieszane z proszkiem mąki oraz mleko z ekstraktem aż do wykorzystania składników. Odstawiamy mikser.





Masę przekładamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, do ok. 1/3 wysokości. Następnie na środek wykładamy po jednej łyżeczce konfitury wiśniowej. Pokrywamy dalej masą do ok. 3/4 wysokości. Babeczki wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 minut. Studzimy na kratce. Gdy babeczki będą już zimne, należy przygotować krem. Z mleka kokosowego (schłodzonego) oddzielamy 120 g gęstej śmietanki. Ucieramy przez chwilę mikserem, a następnie dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder. Jeśli masa jest dla nas zbyt mało słodka, można dodać go więcej. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki. Następnie na wierzch niedbale wyciskamy czerwony żel. Krwawe babeczki gotowe na Halloween! :)




4 komentarze:

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)