sobota, 12 kwietnia 2014

Lekki sernik z jogurtu greckiego

sernik, z jogurtu greckiego, truskawki, przepis





Dziś przedstawiam Wam "sernik", który przygotujecie bez użycia sera, a mimo wszystko smakiem i konsystencją bardzo ten tradycyjny sernik przypomina. To taki oszukany "sernik" z jogurtu greckiego. Na dodatek upieczecie go klasycznie w piekarniku :) Zapewne większość wersji z wykorzystaniem jogurtów znacie z serników na zimno. Musicie skusić się też koniecznie na taki (a może taka wersja jest już Wam znana?). Ma delikatną konsystencję i pyszny smak, który świetnie komponuje się z dodatkiem świeżych owoców. 

sernik, bez sera, truskawki, przepis, najlepszy

Składniki (tortownica 21 cm):

120 g ciasteczek digestive 
50 g masła

800 g gęstego jogurtu greckiego
2/3 szklanki brązowego cukru 
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Oraz:

400 g truskawek

sernik, bez sera, na jogurcie greckim, truskawki


Ciasteczka kruszymy w melakserze, następnie przesypujemy do miski, dodajemy roztopione masło i łączymy łyżką. Przekładamy na spód tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy spód do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 10 minut. Jogurt grecki umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, a następnie stopniowo cukier i całość miksujemy. Dorzucamy kolejno jajka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec wlewamy ekstrakt. Miksujemy i przekładamy na podpieczony spód. Na dole, pod sernikiem, ustawiamy dużą formę z wrzącą wodą. Zamykamy szybko piekarnik i pieczemy sernik przez 15 minut w temp. 180 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzony sernik, zawinięty w folię, wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy truskawkami. Gotowe! :)

sernik, z jogurtu, greckiego, truskawki, przepis

26 komentarzy:

  1. Ale wspaniale wygląda z tymi truskawkami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze lepiej byłoby, gdyby były to polskie truskawki (już nie mogę się doczekać!), chociaż te akurat nie były takie złe (:

      Usuń
  2. Wygląda nieziemsko, do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. CUDNY <3 <3
    serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu piękny :) !

    Kocham te talerzyki z Ikei, mam z każdego koloru po 1 szt :D <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, tak delikatnie: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na bardzo lekki i puszysty:)pięknie podany:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie podany, przepysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak on niesamowicie przepysznie wygląda! Chyba się nie powstrzymam przed próbą zrobienia go! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda zjawiskowo. *.*
    Pięknie Ci wyszedł ten 'sernik'!
    Koniecznie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. przepiękny sernik! już wiem, że zabiorę się za taki wypiek z greckiego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny Twój przepis, który wyląduje u mnie na stole wielkanocnym ;). Święta z czekoladąutkanę ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będzie smakować! :))

      Usuń
  12. Piękne zdjęcia, pięknie i smakowicie prezentujący się sernik...:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co to za ciastka digestive ?
    bo mam zamiar skorzystać z przepisu : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pełnoziarniste ciastka dostępne w większych sieciach. Można użyć też zwykłych herbatników :)

      Usuń
  14. Witam. Muszę przyznać ze miałaś racje z tym ze jak już raz sie upiecze sernik w kąpieli wodnej to już tylko ta metoda wchodzi w grę ;) miałam upiec nowojorski ale w końcu wybrałam ten, gdyż sie z mężem odchudzamy i liczyłam na mniejsze wyrzuty sumienia ;). Sernik jest boski. Zamiast truskawek dodałam maliny i biała czekoladę ale i tak był obłędny ;) pozdrawiam. Oliwia. Ps. Nowojorski i tak upieke za miesiąc na moje 30 urodziny. Taka okazja tego wymaga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że metoda się spodobała :) Z malinami i białą czekoladą też musiał super smakować! :) Może niebawem też skuszę się na takie połączenie, bo narobiłaś mi ochoty :)

      Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  15. Wygląda zachęcająco. Z przepisu wnioskuję, że mogę zrobić go dzień przed podaniem i będzie ok? Serniki robię zawsze minimum dzień wcześniej, najlepiej nawet 2 dni, ale ten jest nietypowy. Co radzisz? :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)