Szarlotka, którą wykonuje się w 15 minut, z czego 10 zajmuje obranie jabłek? To możliwe :) Znana i bardzo lubiana szarlotka sypana to idealne rozwiązanie dla leniuchów, którzy są miłośnikami ciast z jabłkami. Bez jajek, bez zagniatania, bez bałaganu w kuchni, za to z dużą ilością aromatycznych jabłek z cynamonem :) Czyż nie brzmi idealnie? :) Bardzo polecam! :)
Składniki (na formę 20-22 cm):
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5-2 kg jabłek
1 płaska łyżeczka cynamonu
Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy kaszę mannę oraz cukier i całość mieszamy. Jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem (dno i boki). Wysypujemy 1/3 suchych składników (wyrównujemy), następnie 1/2 startych jabłek. Późnie ponownie - 1/3 suchych składników, pozostałe jabłka, a na sam koniec ostatnia część suchej mieszanki. Na górę ciasta ścieramy równomiernie na tarce mocno schłodzone masło bądź kroimy je w cienkie plasterki i układamy (masło i sok z jabłek połączy sypkie składniki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez ok. 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Wygląda prze-pię-knie. :) Wyobrażam sobie ten maślano-jabłkowy smak i jestem w niebie.
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Faktycznie, można poczuć się niebiańsko w czasie jej kosztowania ;))
UsuńMmmm... jaka ona musi być dobra.. :)
OdpowiedzUsuńDobra to zbyt mało powiedziane! :)
Usuńcudowna szarlotka, a jaka prosta w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, a jaka radość jak z tych banalnych czynności wychodzi taka pyszność :)
Usuńno i super, wykorzystam na pewno :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wyszła :) Robiłam ją już kilkakrotnie :) Szybka i całkiem smaczna :)
OdpowiedzUsuńWow, faktycznie to jest maksymalnie szybkie ciasto:)
OdpowiedzUsuńAle mi apetytu narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńTo będzie moja przyszła szarlotka! Na bank! Sypanej jeszcze nie robiłam, a wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie! :) Zero wysiłku, a ciacho pierwsza klasa :)
UsuńMuszę ją w końcu zrobić, bo szarlotki uwielbiam, ale nie mam talentu do kruchego ciasta... Myślę, że ten przepis jest rozwiązaniem mojego problemu :)
OdpowiedzUsuńWielkie rzeczy małym kosztem - cudny przepis dla zabieganych :) Wygląda wspaniale. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie czy można zamiast jabłek położyć przesmażony rabarbar?
OdpowiedzUsuńHm, nigdy nie próbowałam :) Ale myślę, że można zaryzykować ;)
UsuńZrobiłam i do siebie wrzuciłam :) Jest przepyszna! Idealna!
OdpowiedzUsuńSuper przepis zrobiłam wczoraj a dziś już nie ma po szarlotce ani śladu!
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł!
Pozdrawiam :)
Czy można kaszę zastąpic drugą szklanką mąki?
OdpowiedzUsuńNiestety nie można
UsuńA szklanką mąki ziemniaczanej?
UsuńKaszy nie można zastąpić żadną mąką.
UsuńTak pysznego i błyskawicznie szybkiego ciasta dawno nie robiłam. Dzięki za przepis! Niech żyją jabłka :D
OdpowiedzUsuńjaki matka noworodka i poltorarocznej corci,nie mam duzo czasu wiec ciasto wydawalo sie dla mnie idealne. zrobilam je wczoraj,ale okazuje sie ze czasu nie zaoszczedze,za chwile pieke kolejne-po wczorajszym zistaly okruchy. pycha
OdpowiedzUsuńRobiłem dwa razy i piekłem nawet 1,5h i spód nie jest upieczony. Zostaje breja, a za pierwszym razem nawet sypka mąka. Klapa...
OdpowiedzUsuńNajwyraźniej jabłka nie były soczyste i dlatego tak się stało. Następnym razem można też dodać trochę masła na każdą suchą warstwę.
Usuń