Cóż, nie zanosi się na to, by tegoroczne święta Bożego Narodzenia były białe. Co powiecie jednak na to, by przynajmniej nasze wypieki kusiły śnieżnobiałym kolorem, zupełnie jak ten tort kokosowy? :) Jest lekki, pyszny i ładnie się prezentuje. Płatki z kokosa można oczywiście zastąpić wiórkami, jednak dzięki nim tort wygląda oryginalnie i nie potrzebuje dodatkowych ozdób :)
Składniki na biszkopt (tortownica 22 cm):
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru do
wypieków
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30 proc.
2 łyżki cukru pudru
100 ml mleczka kokosowego
Oraz:
½ szklanki wody + 3 łyżki cytryny
Płatki z 1 małego kokosa
Białka starannie oddzielamy od żółtek,
a następnie ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
drobny cukier. Wlewamy po kolei żółtka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Mąkę
ziemniaczaną i tortową dodajemy partiami do masy, mieszając delikatnie łyżką.
Pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 160 stopni. Odstawiamy do całkowitego
ostygnięcia.
Śmietankę i mascarpone
umieszczamy w jednej misce. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Na
koniec dodajemy cukier puder i mleczko kokosowe - miksujemy do połączenia. Biszkopt przecinamy na 3 blaty,
które nasączamy wodą z cytryną. Przekładamy kremem, a wierzch zdobimy płatkami
z kokosa.
Świetny sposób na białe święta. :) I jaki smaczny!
OdpowiedzUsuńBoże wygląda tak wspaniale ! Masz ogromny talent :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, dzięki Tobie będę jednak miała białe Święta :) Tort jest rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńPrawdziwe cudo! Nie mogę wyjść z zachwytu :)
OdpowiedzUsuńPrześliczny!
OdpowiedzUsuńwow, robi wrażenie :]
OdpowiedzUsuńTort z wyczuciem po prostu elegant. Uważam, że torty to najsmaczniejsze ciasta i wcale nie muszą być bardzo kaloryczne.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny, minimalistyczny tort.. : )
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
Elegancki :) Nie przekombinowany i to mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńWitam ile trzeba cukru pudru?
OdpowiedzUsuń