Lubicie przygotowywać domowe pralinki? :) Moim zdaniem ładnie zapakowane świetnie sprawdzą się jako słodki upominek dla bliskich na święta. Ja w tym roku mam zamiar takie przygotować. Możecie obtoczyć trufle w kakao bądź polać czekoladą i ozdobić np. posiekanymi migdałami. To już mój ostatni wpis przed świętami, więc wszystkim moim czytelnikom życzę rodzinnych i przede wszystkim słodkich świąt! :) Po więcej słodkości na Boże Narodzenie zapraszam Was tutaj, a ja zmiatam do kuchni ;)
Składniki (na ok. 12 pralinek):
125 g mascarpone
80 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
80 g mielonych migdałów
Oraz:
150 g gorzkiej czekolady (lub innej, jeśli wolicie np. deserową)
posiekane migdały
lub
kakao
Gorzką czekoladę i mleczną oraz masło umieszczamy w misce i roztapiamy całość nad kąpielą wodną. Odstawiamy do ostygnięcia. Serek mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy przez ok. 30 sekund. Następnie dodajemy stopniowo roztopioną czekoladę i całość łączymy łyżką. Na koniec dorzucamy mielone migdały. Masę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie lepimy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie nasze pralinki obtaczamy w kakao bądź w roztopionej nad kąpielą wodną czekoladzie i posypujemy posiekanymi migdałami. Smacznego! :)
Trzeba przyznac, ze wygladaja bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńurocze! na prezent były by wspaniałe.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ma w sobie czekoladę, a Twoje trufle wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMniam,mniam:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają ! Uwielbia trufelki :)
OdpowiedzUsuńZ przygotowywaniem bywa różnie, ale chętnie bym zjadła takie domowe trfule :)
OdpowiedzUsuńTrufle pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Jakie cudne :) Marzą mi się takie :) ! Chyba zrobię jak wrócę do zdrowia :)
OdpowiedzUsuńPsze, psze, pysznie wyglądają :) Mmm, jesteś niesamowita!
OdpowiedzUsuńDobrze, że masz nominację :)
czy oze byc ricotta zamiast mascarpone??
OdpowiedzUsuńRaczej nie, nie pasuje tutaj
Usuń