wtorek, 13 stycznia 2015

Tort Ferrero Rocher




To jeden z tych tortów, kiedy to ciężko się powstrzymać, by nie podkradać kremu już w trakcie jego przygotowania. Trudno po prostu oprzeć się słodkościom, które zawierają w sobie Nutellę - przynajmniej ja tak mam ;) Do przygotowania tortu użyłam kakaowego biszkoptu, wspomnianego kremu na bazie Nutelli i sporej ilości orzechów. Polecam na wszelkie imprezy - goście będą zachwyceni.

Tort Ferrero Rocher
Składniki (forma 22 cm)

Biszkopt kakaowy:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao

Krem:

250 g Nutelli
350 g mascarpone
100 g śmietanki 36 proc.
100 g deserowej czekolady
60 g orzechów laskowych
kilka pralinek Ferrero Rocher (opcjonalnie)

Oraz:

1/2 szklanki mocnej herbaty 
3 łyżki likieru orzechowego (opcjonalnie)
100 g posiekanych  migdałów (lub orzechów laskowych) podprażonych na patelni
kilka pralinek Ferrero Rocher do ozdoby

Mąkę przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i dalej miksujemy do momentu aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Dodajemy partiami żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy następnie etapami mąkę, wymieszaną z kakao i całość mieszamy delikatnie już łyżką. Przekładamy masę do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wkładamy od razu do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni na ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt urośnie z delikatną górką, więc należy położyć go górą do dołu - wtedy się wyrówna.

Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika zwiększamy temp. do 180 stopni i wkładamy orzechy laskowe (60 g) na ok. 12 minut. Następnie przekładamy je na ściereczkę, zawijamy i pocieramy, pozbywając się w ten sposób skórki. Orzechy siekamy na drobne kawałki.



Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy, by nieco przestygła. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce - miksujemy aż masa będzie gęsta i jednolita. Dodajemy następnie Nutellę (miksujemy do połączenia), a na koniec roztopioną czekoladę. Odkładamy kilka łyżek kremu do miseczki (tyle by pokryć wierzch tortu). Dorzucamy do reszty posiekane wcześniej orzechy i mieszamy łyżką. Opcjonalnie możemy dodać też kilka pokruszonych pralinek Ferrero Rocher. Można miskę włożyć na chwilę do lodówki, by krem nieco zgęstniał.

Biszkopt przecinamy na 3 części. Pierwszy blat kładziemy na paterę i nasączamy herbatą z likierem. Wykładamy połowę kremu z orzechami. Przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy i pokrywamy resztą kremu. Kładziemy trzeci blat, delikatnie nasączamy i pokrywamy razem z bokami odłożonym wcześniej kremem bez orzechów. Na wierzchu układamy kilka pralinek i całość posypujemy orzechami lub migdałami, podprażonymi na patelni. Wkładamy tort do schłodzenia do lodówki na kilka godzin. Smacznego!





  

28 komentarzy:

  1. Szczęka mi opadła :O Jesteś mistrzynią!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku! To ciacho musi obłędnie smakować! Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tego tortu nie dałabym gościom :D sama bym go zjadła haha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu obłęd! *.*
    Genialny tort wymyśliłaś! :)
    Jest idealny, a zdjęcia - najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki cudny! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Można oszaleć ze szczęścia na sam widok :) Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie!!! nie chcę myśleć nawet jak dobrze musi smakować... :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Miliony kalorii - chodźcie do mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. I ta masa....aż palca chce się zanurzyć i spróbować :) Piękny wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  10. O rety jak ten tort kusi!!! Po prostu muszę go zrobić i koniec! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały :) Zjadłabym z przyjemnością! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wypadałoby podać źródło. inspirowałaś się przepisem na stronie MW (krem ściągnięty z kostki Rocher).
    szok, co za nieuczciwość...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie, długo zastanawiałam się czy w ogóle publikować ten zgryźliwy komentarz, nie mający nic wspólnego z prawdą, ale widzę, że bardzo Ci zależy, więc proszę bardzo. Z czym kojarzy Ci się pralinka Ferrero Rocher? Mi z czekoladą, Nutellą i orzechami laskowymi. To z czego miałam zrobić krem? Z malin? Bananów? A może z karmelu? Najczęściej kremy przygotowuje się na bazie masła albo mascarpone i np. śmietanki. Ja nie przepadam za maślanymi kremami, więc robię te z mascarpone (zerknij sobie na dział z ciastami z kremem, robiłam to wiele razy i to także z Nutellą - nic odkrywczego). Poza tym wszystkie proporcje na krem zostały stworzone PRZEZE MNIE, nic nie kopiowałam. No ale rozumiem, że Dorota ma wyłączność na miksowanie mascarpone z czekoladą i wpadła na to pierwsza na świecie ;)

      Usuń
  13. Ależ on cudownie wygląda... Nikt by się takiemu nie oparł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczne zdjęcia, a sam tort naprawdę robi wrażenie!
    Cieszę się, że w kremie nie ma masła, nie za bardzo przepadam za takimi "masiastymi" masami. Za to ser mascarpone mmm!

    Wpadłam tutaj przez przypadek, ale czuję że zostanę dłużej :)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  15. ahhhh chciałoby się rzec... cudowny...

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Juz nie jednokrotnie robiłam tort z Twoich przepisów zawsze wychodzi. Czasem są to modyfiakcje nie zawsze wychodzi mi jednak łączenie podgrzanej czekolady z np śmietanka wiec rozpuszczam dzień wcześniej ów czekoladę w kremowke potem ubijam. Przymierzam się do uczynienia tortu córci po Św. Do przedszkola wiec dekoracja by bylo bezpieczniej nie mogą być orzechy. Proszę o radę jakich proporcji użyć żeby ozdobić boki tortu biorac pod uwage ze sr tortu bedzie 26 cm czy np wystarczy tylko zwiększyć proporcje kremowki czy jednak całości? Dziękuję za odpowiedź .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwiększyłabym wszystkie składniki o połowę, wtedy będzie idealnie na formę 26 cm :) Zwiększenie ilości samej kremówki sprawi, że krem może wyjść zbyt rzadki. Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  17. Tort jest przepyszny,POLECAM !!! upiekłam i przetestowałam na rodzinie. Był idealnym prezentam na urodziny mojego chłopaka kochającego nutellę i wszystko co czekoladowe.
    Od siebie dodałam lekko kwaśną konfiturę z porzeczek i jagód, którą posmarowałam dodatkowo jedną z warstw ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)