środa, 4 grudnia 2013

Najprostsze świąteczne ciasteczka korzenne


Wiecie, że dokładnie dzisiaj mija rok od czasu, gdy zaczęłam prowadzić bloga? Co prawda były też tu publikowane przepisy nieco wcześniej, jednak zostały już przeze mnie usunięte - nie to że były niedobre, po prostu nie mogłam znieść wybitnie brzydkich zdjęć (a rok temu myślałam, że takimi fotografiami mogę świat zawojować! Hoho! :)). Pewnie za kolejny rok będę chciała usunąć i te zdjęcia z dzisiejszego przepisu, ale to tylko znak, że się rozwijam i chcę być lepsza w tym, co robię. Cóż, cieszę się, że zaglądacie do mnie, pieczecie i komentujecie. Przy okazji pozdrawiam moją ekipę z Facebooka, która zgromadziła się w ciągu tych 12 miesięcy. Dobra, dość tego przydługiego wstępu - zerknijcie na przepis :) Ciasteczka są proste, ale gwarantuję, że przepyszne! Jeżeli moja druga połowa, która nie przepada za piernikami i podobnego typu wypiekami z korzenną nutą, się nimi zachwyca, to coś w nich musi być. Upieczcie koniecznie! :)


Składniki na ciasteczka (wyszło mi ok. 50 ciasteczek różnej wielkości):

2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
3/4 szklanki cukru pudru
1 duże jajko
170 g masła
1 łyżka płynnego miodu

Składniki na lukier królewski:

170 g cukru pudru (lub więcej/mniej w zależności od potrzebnej konsystencji)
1 białko z małego jajka
kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)

Oraz:

Spożywczy brokat do dekoracji wypieków (opcjonalnie)

Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier puder przesiać do jednej miski. Dodać cynamon i przyprawę korzenną - dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć do miski masło - posiekać nożem. Dodać jajko, łyżkę miodu i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto (grubość wg uznania). Wycinać foremkami kształty. Piec na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 7-10 minut w temp. 180 stopni (trzeba pilnować, bo czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszych ciasteczek). Studzimy na kratce.

Białko umieszczamy w misce, dodajemy przesiany cukier puder oraz kilka kropel soku z cytryny i miksujemy na niskich obrotach przez ok. 5 minut. Uzyskanym w ten sposób lukrem zdobimy według uznania nasze ciasteczka. Ja posypałam je jeszcze dodatkowo niewielką ilością spożywczego brokatu do dekoracji wypieków. Smacznego! :)



41 komentarzy:

  1. Ale piękne ! Aż się zaśliniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gratulacje z okazji roczku :) Pięknie te ciastka się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  3. gratuluje rocznicy w wutrwalosci wprowadzeniu bloogu :) jutro moja Niunia wrac wiec moze upieke takie cuda

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie są przystrojone, ja już czuję ich zapach i chcę porwać kilka do kawy.
    Na kolejny rok, życzę udanych wypieków i oby jak najwięcej tak smakowitych zdjęć! Ach! I jak najmniej zakalców (choć z nich można też coś tam dobrego zrobić) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. korzenne ciacha to numer jeden wśród świątecznych wypieków :) twoje są prze-śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne:):) u mnie też już zaczęło się pierniczenie;):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne :) !
    Ps. Mam te spinaczyki ! Są przeurocze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. moje pojęcie n/t pieczenia, a szczególnie dekorowania jest zerowe więc: w jaki sposób można tak łatwo udekorować te ciasteczka lukrem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy przygotowany lukier umieścić np. w zwykłym woreczku, jeśli nie mamy rękawa cukierniczego oraz odpowiedniej końcówki, i odciąć delikatnie róg :) Następnie cierpliwie dekorować :)

      Usuń
    2. brzmi całkiem przystępnie, dziękuję :) jutro będę próbować :)

      Usuń
  9. Skąd taka foremeczka? Nigdzie nie mogę jej znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękne, śnieżynka jest jednym z najbardziej kochanych przeze mnie motywów :) I jeśli foremka jest jeszcze w Nanu-Nana to lecę jutro na zakupy!

    OdpowiedzUsuń
  11. The cookies are so beautiful! I think they're a labour of love as I presume it takes a lot of time to decorate them.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładne ciastka, bardzo ładne zdjęcia, nie wyrzucaj już nic, pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  13. witam nigdy nie piekłam ciasteczek ale jutro wybróbuje twój przepis :) wyglądają apetycznie a przepis jak dla mnie amatorki totalnej jest super zwięzły i zrozumiały to może mi wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A moje pytanie dotykające innej kwestii. Cóż to za wspaniałe ciemne tło? Przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, :) będę piekła Twoje ciasteczka pierwszy raz, bardzo proszę poradź na jaką grubość rozwałkowujesz ciasto i ile go wtedy pieczesz? po czym poznajesz że ciasteczka są już gotowe? nie chciałabym ich trzymać za krótko, bądź za długo. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ok. 4 mm :) Gdy brzegi ciasteczek będą się mocniej rumienić to wtedy ciasteczka są już na pewno gotowe :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo ! i Wesołych Świąt życzę : )

      P.S. mój miód jest bardzo gęsty, czy mogę taki dodać?

      Usuń
    3. Należy go chwilę podgrzać aż zrobi się płynny. Również życzę wesołych i słodkich świąt! :)

      Usuń
  16. Musi być masło? czy może byc margaryna? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z masłem ciasteczka wychodzą zdecydowanie smaczniejsze :)

      Usuń
  17. Czy może być mąka pełnoziarnista? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możliwe jednak, że trzeba będzie zmienić nieco proporcje i dodać jej np. trochę mniej.

      Usuń
  18. Właśnie upiekłam ciasteczka według Twojego przepisu. Dodałam jedynie więcej przyprawy do pierników oraz imbir, kardamon i więcej cynaomu - ponieważ chciałam uzyskać mocno korzenny smak. Ciasteczka są przepyszne!! Idealnie chrupkie. Pachnie świętami w całym domu. Teraz niestety muszę je gdzieś dobrze ukryć, bo w przeciwnym razie mogą nie doczekać do świąt:) Dziękuję za świetną recepturę. Wesołych Świąt. Monika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! :) Pozdrawiam i również życzę wesołych świąt! ;)

      Usuń
  19. Dzisiaj będę piekła ciastka, żeby były "na potem". Mam nadzieję, że będą równie smaczne jak wyglądają. ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. piękne są :) właśnie szukałam przepisu na takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Upiekłam, udekorowałam i zjadłam, am am am...pycha! dodałabym odrobinę więcej przyprawy korzennej ale oprócz tego przepis polecam ;) pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciastka pyszne, tylko musiałam dodawać więcej mąki. Mogłoby być więcej cynamonu, przyprawy korzennej i trochę kakao (dla koloru). Pozdrawiam Mila

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasteczka są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)