wtorek, 24 czerwca 2014

Czekoladowe ciasto z owocami lata



To czekoladowe ciasto przygotowałam specjalnie z okazji Dnia Taty. Zniknęło w jeden dzień i wszystkim bardzo smakowało. Ciasto jest na tyle wysokie, że spokojnie można też przeciąć go na blaty i wyłożyć w środku kremem, tworząc klasyczny tort. Ja tym razem krem dałam tylko na górę i całość ozdobiłam dużą ilością owoców. Mam to szczęście, że w ogródku mamy znalazłam nawet pyszne poziomki :)



Składniki (tortownica ok. 22 cm):

200 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
150 g czekolady deserowej
 (lub gorzkiej jeśli wolicie, ale wtedy trzeba dodać nieco więcej cukru)
1 szklanka mleka 
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na krem:

250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30 lub 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
zierenka z 1 laski wanilii bądź 1 łyżeczka ekstaktu z wanilii

Oraz:

owoce lata (u mnie truskawki, czereśnie, poziomki i jagody)


Masło, mleko i połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu roztopienia czekolady i masła. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę - mieszamy. Do masy czekoladowej dodajemy jajka i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy następnie suche składniki i całość mieszamy łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach (aż patyczek będzie suchy).

Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy łyżkę cukru pudru i zierenka wanilii lub ekstrakt - miksujemy do połączenia. Wyrównujemy ciasto nożem, jeśli urosło z górką. Na wierzch kładziemy krem (pod krem można jeszcze opcjonalnie nałożyć odrobinę konfitury). Przed podaniem ozdabiamy całość owocami. Smacznego! :)




23 komentarze:

  1. Ile owoców lata ja tam widzę! Magia po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie wygląda! :) Marzy mi się takie ciasto z owocowym wierzchem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomicie się prezentuje to ciasto!; )
    Tato z pewnością był zadowolony. *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. o pyszności:) zjadłabym takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak widzę te wszystkie owoce od razu przypływa do mnie dawka radości! jest cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie cudowne, i jeszcze z poziomkami! Torturujesz mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciasto, bardzo lubię taki ogrom owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie piękne! :) i na pewno mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzis wpadaja tesciowie i zrobilam to ciasto:) zobaczymy czy zasmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale ładne! latem nie mogę się też powstrzymać by nie robić ciast z owocami!

    OdpowiedzUsuń
  11. Paulinko!!! Wygląda przepysznie i smakuje pewnie podobnie jak wygląda! A w jakiej temperaturze pieczemy to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, zapomniałam napisać :) W 180 stopniach

      Usuń
  12. Jajka dodajemy całe? Czy oddzielnie żółtka i białka? I czy mieszamy długo z masą czekoladową, ma się troszkę 'ubić'? Myślę o dodaniu najpierw zółtek a ubite białka na końcu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy całe i mieszamy do momentu połączenia składników :)

      Usuń
  13. Cudowne zdjęcie pokazujące owoce i dłonie. kom-in.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Torcik robiony był dokładnie jak w przepisie. Nie wyrósł i zrobił się bardzo twardy. Za wysoka temperatura? Jajek nie oddzielamy od żółtka? Nie robimy z nich piany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, w tym przepisie nie oddzielamy i nie ubijamy (tak jak w przepisach na muffiny - łączymy po prostu składniki rózgą).

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)