niedziela, 29 grudnia 2013

Tarta z granatem i białą czekoladą


Wystrzałowa tarta z granatem to moja tegoroczna propozycja sylwestrowa! :) Orzeźwiający granat stanowi idealny kontrast dla słodkiego kremu z białej czekolady. Po świętach nie mamy raczej siły, by uruchamiać piekarnik - tę tartę przygotujecie bez jego użycia. Mocno polecam, bo tarta cudnie prezentuje się na stole, co jest istotne szczególnie w ostatnią noc roku, a pracy przy niej niewiele! :)


Składniki na spód:


250 g czekoladowych ciastek bez kremu (np. Hity)
70 g roztopionego masła

Składniki na krem:

250 g mascarpone
200 g śmietanki 30 proc.
80 g białej czekolady

Oraz:

1 owoc granatu (mały)

Ciasteczka umieszczamy w melakserze i kruszymy. Przesypujemy do miseczki, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Następnie ciasteczkową masę wysypujemy na formę do tarty i dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce i miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy już łyżką. Tak przygotowany krem wykładamy na wyciągnięty z lodówki spód. Posypujemy ziarenkami granatu. Wkładamy znów do lodówki, by krem stężał. Smacznego! :)




14 komentarzy:

  1. Super pomysł z tym granatem! Jeszcze nie robiłam tarty z jego udziałem, a wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście prezentuje się wystrzałowo, w sam raz na tą wyjątkową noc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo elegancko. i na prwno jest pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wybuchowa! ;) Rzeczywiście idealna dla gości na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeżeli chodzi o granat to uwielbiam i białą czekolade również, musiała być bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to musi smakować... Odpływam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    Proszę o informacje na jakiej wielkości formę są podane proporcje?

    pozdrawiam
    Marlena

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale wygląda, równie dobrze pewnie też smakuje.
    Pozdrawiam http://slodkieokruszki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)