Szarlotki z retro kratką mają w sobie tyle uroku :) Ze względu na ostatnio deszczową pogodę postanowiłam umilić sobie wieczór i takową przygotować. Dzięki warstwie musu z jabłek ciasto jest odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Myślę, że to nie jedyne ciasto z jabłkami (w zasadzie była już też we wrześniu tarta z różami z jabłek), które pojawi się na Czekoladą Utkane tej jesieni. Zbyt bardzo kocham takie wypieki o tej porze roku, by ich sobie i moim bliskim żałować ;)
Składniki na kruche ciasto (forma 20 cm):
150 g masła
250 g mąki
szczypta soli
szczypta soli
70 g cukru pudru
1 duże żółtko
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
Oraz:
5 dużych jabłek
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 małe jajko
5 dużych jabłek
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 małe jajko
Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy jajko i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody), formując kulkę. Przecinamy ciasto na pół. Owijamy każdą część folią i wkładamy na conajmniej 45 min. do lodówki.
3 jabłka obieramy i kroimy na drobne kosteczki. Wkładamy do garnuszka. Dodajemy do jabłek 3 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody i 1/2 łyżeczki cynamonu. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany mus odstawiamy do częściowego ostygnięcia.
Jedną część ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy, oprószonej mąką - przenosimy na formę, odcinając niepotrzebne brzegi nożem lub wałkiem. Wkładamy do lodówki na czas wykonywania dalszych czynności. Pozostałe dwa jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Posypujemy je 1 łyżką brązowego cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu.
Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy nożem cienkie paski, które posłużą nam do utworzenia efektownej kratki.
Wyciągamy z lodówki formę z przygotowanym wcześniej spodem, nastepnie wykładamy mus z jabłek, a potem przygotowane wcześniej plasterki. Z pasków ciasta tworzymy z kolei kratkę, dociskając jej końce do brzegów ciasta. Smarujemy kratkę z kruchego ciasta pędzelkiem, który moczymy w roztrzepanym jajku. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Gdyby wierzch ciasta zbyt szybko się rumienił, należy przykryć szarlotkę kawałkiem folii aluminiowej. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego! :)
jaka pyszna ;)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że bardzo! :)
UsuńPiekna!
OdpowiedzUsuńZ jaką starannością zrobiona! :)
OdpowiedzUsuńStaram się zawsze, by moje wypieki były dopracowane ;)
UsuńTak piękna, że aż szkoda jeść:)
OdpowiedzUsuńJuż śladu po niej nie ma! ;)
Usuńpiękna w swej prostocie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Czasami takie proste rzeczy wyglądają szykowniej niż bogato zdobione torty ;)
UsuńŚliczna, szarlotka jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że wygląda to pewnie też smakuje idealnie :)
OdpowiedzUsuńMogę zapewnić, że tak właśnie jest ;)
Usuńjest idealna ! wygląda jak z bajki
OdpowiedzUsuńAj, dzięki wielkie! ;)
Usuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńZapachniało jesienią :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że pozytywnymi jej aspektami ;)
UsuńJaka piękna kratka, po prostu mistrzostwo :) Chętnie bym się nią uraczyła do popołudniowej herbaty :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie! ;) Też chętnie bym poczęstowała, jednak nie pozostał po niej nawet najmniejszy okruszek. ;)
UsuńO jej wygląda idealnie, pod każdym względem :)
OdpowiedzUsuńTo moja pierwsza w życiu szarlotka... i WYSZŁA!!!!! Jest pyszna, a jeszcze lepiej smakuje gorąca z bitą śmietaną i lodami.... mniam. Bardzo fajny przepis, na stałe zagości w moim domu:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że debiutancka szarlotka powstała z mojego przepisu i smakuje! :) Zgadzam się zdecydowanie co do lodów i bitej śmietany - prawdziwa rozkosz dla podniebienia! :)
UsuńPozdrawiam serdecznie! :)
własnie siedzi w piekarniku i sie przeczę ! trzymaj kciuki Paula !!
OdpowiedzUsuńzrobiłam szarlotkę z tego przepisu i nie zawiodłam się :) była pyszna, wszyscy oblizywali palce i w mig ją zjedli:) Dziękuje bardzo za przepis :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam szarlotkę z Twojego przepisu i była poprostu pyszna:) Wszystkim bardzo smakowała, i niestety została zjedzona jednego dnia. Dziękuję za przepis, jest świetny.
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę :) Uwielbiam czytać takie komentarze - super, że przepis się przydał ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Jeśli mam formę o średnicy 26cm to zwiększać składniki na ciasto czy wystarczy?
OdpowiedzUsuńRadzę zwiększyć, bo ciasta sporo potrzeba też na górę, by utworzyć kratkę
UsuńMam pytanko, czy forme do tarty smarujesz wczesniej maslem?
OdpowiedzUsuńNie smaruję, kruche ciasto jest na tyle maślane, że bez problemów odejdzie od formy :)
UsuńMam pytanie: czy zapieczenie całego ciasta czyli masy jabłkowej bez wcześniejszego podpieczenia kruchego ciasta nie zrobi zakalca ze spodu??z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Maja.
Mi spód wyszedł okay :) Jeśli jednak masz obawy, możesz go wcześniej podpiec :)
UsuńPozdrawiam!
Dzis ta szarlotka podbije moj stol po raz chyba -etny :) jest przepyszna, nie poznalam jeszcze nikogo kto stwierdzilby inaczej. Upaly sa ostatnio nie do wytrzymania dlatego koniecznie z galka smietankowych lodow:) ogromnie dziekuje za przepis , jestem pewna, ze jeszcze dlugo bedzie trzymal sie na topie! :D
OdpowiedzUsuńMam pytanie...Czy można spód uprzednio podpiec? A zamiast kratki - dać warstwę rozwałkowanego ciasta?
OdpowiedzUsuń