Składniki na 12 babeczek*:
125 g roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3 małe dojrzałe banany lub 2 większe (rozgniecione widelcem)
5 łyżek kwaśnej śmietany
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mąki
Składniki na krem:
250 g mascarpone
1 szklanka śmietanki 30 proc.
1 łyżka cukru pudru
Oraz:
1/2 puszki (ok. 200 g) gotowej masy kajmakowej lub mleka skondensowanego słodzonego
(opcjonalnie można też użyć roztopionych krówek z odrobiną mleka)**
6 kostek gorzkiej czekolady (posiekanych nożem)
1 banan pokrojony na plasterki (można polać go opcjonalnie odrobiną soku z cytryny)
Wszystkie składniki na ciasto na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sodę i
proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski. Banany rozgniatamy widelcem. Do
roztopionego masła dodajemy drobny cukier do wypieków i ekstrakt z wanilii - mieszamy
łyżką. Wlewamy śmietanę oraz jajka i dalej mieszamy. Dodajemy następnie
mąkę wymieszaną wcześniej z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do
połączenia składników. Dodajemy do masy rozgniecione wcześniej widelcem
banany. Masę przekładamy do
papilotek, wyłożonych w formie na babeczki (napełniamy do ok. 3/4
wysokości). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy na kratce do całkowitego ostudzenia.
Po ostudzeniu babeczki wyrównujemy nożem, jeśli jest taka potrzeba, a następnie w centralnym punkcie wydrążamy łyżeczką niewielkie wgłębienia na masę kajmakową. Łyżeczką nakładamy w przygotowane otworki masę kajmakową.
Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce, dodajemy cukier puder i całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. Posypujemy następnie posiekaną gorzką czekoladą i ozdabiamy plasterkiem banana. Smacznego! :)
* Zmodyfikowany przepis na bananowe muffinki stąd
** Mleko skondensowane gotujemy przez ok. 2 godziny w wodzie i studzimy
pięknie wyglądają:) pycha:)
OdpowiedzUsuńUrocze :) Wyglądają tak obrazkowo.
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie! :)
Usuńklasyczne Banoffee Pie uwielbiam ♥ a taka mini wersja w formie babeczek też na pewno by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj kiedyś koniecznie! :)
UsuńWyglądają tak słodko i pysznie! :-) Świetne są te Twoje zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńOjj zjadłabym...:) śliczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńDziękuję raz jeszcze baardzo! :)
UsuńWygladaja super!
OdpowiedzUsuńA jak smakują! :)
UsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńjeju, jeju, jakie ładne! :D
OdpowiedzUsuńDzięki! ;))
Usuńmaleńkie cudeńka :) marzy mi się taka jedna albo dwie ;) bo kalorii nie liczę!
OdpowiedzUsuńJa chyba muszę zacząć liczyć :D
UsuńTakimi "kalorycznymi bombami" mogłabym zajadać się codziennie :)
OdpowiedzUsuńPychota!
Ściskam cieplutko!
Ja też, szczególnie tymi z dodatkiem masy kajmakowej <3
UsuńTak przypominając sobie post na fb: warto było wybrudzić kuchnię czekoladą i karmelem żeby zrobić takie zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńDziękuję! <3
UsuńŻeby tylko kuchnię... Podłoga w salonie też najczystsza nie była przez to, że robiłam tam zdjęcia :) W zasadzie to jedyny minus blogowania - sprzątanie po tych wszystkich kulinarnych wyczynach ;)
Mnie również zawsze bardziej kuszą małe muffinki, czy ciasteczka od dużych tortów, jednak to ciasto muszę zrobić koniecznie, w jakiejkolwiek formie na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo smakowicie! :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś - dosłownie niebo w gębie! ;) są przepyszne, idealne. dzięki za super przepis :))) pozdrawiam, Marysia
OdpowiedzUsuńRobiłam je już niejednokrotnie - to zdecydowanie najlepsze babeczki jakie jadłam! :)))))
OdpowiedzUsuń