czwartek, 19 grudnia 2013

Piernikowa babka z białym lukrem i posypką ze świątecznych lizaków


Wszystkie prezenty kupione? :) Ja mam nadzieję, że w dniu dzisiejszym ostatni raz odwiedziłam galerię handlową. Naprawdę męczące jest przebywanie w takim tłumie :) Zakupy nie mogły oczywiście obejść się bez kulinarnego akcentu w postaci kupionych foremek do tartaletek z wyjmowanym dnem za jedyne 25 zł. W innych sklepach takie same widziałam za dwa razy tyle - to się nazywa świąteczna okazja! :) W dzisiejszym wpisie przepis z zimowego magazynu Spring Plate - aromatyczna piernikowa babka z uroczą posypką ze świątecznych lizaków :) Dzieci byłyby zachwycone taką babką! :)


Składniki na babkę:

220 g masła
4 łyżki miodu
2 jajka
150 g drobnego cukru do wypieków
120 g śmietany
30 ml soku z cytryny
2 łyżki startej skórki z cytryny
270 g mąki (opcjonalnie można dodać 100 g mielonych migdałów, 170 g mąki)
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu

Składniki na lukier:

100 g cukru pudru
1 białko jajka

Oraz:

Pokruszone świąteczne lizaki

Masło i miód roztapiamy - odstawiamy do ostygnięcia. Cukier, jajka, śmietanę, sok i skórkę z cytryny oraz mieszankę miodowo-maślaną umieszczamy w jednej misce i ucieramy mikserem. Dodajemy następnie przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą korzenną i cynamonem. Miksujemy do połączenia. Masę wlewamy do formy wysmarowanej starannie masłem i pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 15 minut, a następnie wyjąć z formy i całkowicie ostudzić. Składniki na lukier umieszczamy w misce i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego lukru. Polewamy babkę, a potem zdobimy kawałkami świątecznych lizaków. Gotowe! :)


13 komentarzy:

  1. Ta posypka jest taka urocza ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, całkiem fajnie się prezentuje na wypiekach :)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale;) I ta świąteczna atmosfera...

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie udało Ci się kupić foremki na tartaletki w takiej cenie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda! A Spring Plate na szybko przeglądałam - gratuluję fantastyczne zdjęcia.
    Czekam na więcej czasu by móc usiąść i na spokojnie magazyn przeczytać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie! :) Koniecznie przeczytaj na spokojnie całość :)

      Usuń
  5. Wygląda cudnie :)
    Ja niestety muszę się udać na jeszcze jedne zakupy - ostatni prezent do kupienia został. Miałam jechać dzisiaj, ale ten deszcz, brrrr... Też mnie tłumy odstraszają i zniechęcają. Na szczęście już tylko raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest zdecydowanie najładniejsza babka jaką widziałam :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)